Fostul emisar special al Statelor Unite pentru coaliţia internaţională antijihadistă Brett McGurk, care a demisionat după anunţarea retragerii americane din Siria, a rupt vineri tăcerea şi l-a acuzat pe Donald Trump că dă un al doilea impuls grupării Statului Islamic (SI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia preşedintelui de a părăsi Siria a fost luată fără dezbatere, (fără) consultare cu aliaţii noştri sau cu Congresul, (fără) evaluarea riscurilor sau analiza faptelor”, a scris McGurk într-un editorial publicat de cotidianul The Washington Post (WP).

”Ironia istoriei este că preşedintele a declarat de la început că obiectivul său este să învingă Statul Islamic”, însă ”alegerile pe care le-a făcut recent, din nefericire, sunt deja pe cale să redea viaţă Statului Islamic şi altor adversari ai Statelor Unite”, a adăugat el.

Diplomatul, care a păstrat tăcerea după ce a demisionat la 22 decembrie, povesteşte în detaliu cum şi-a luat Donald Trump decizia, pe care o critică punct cu punct.

El a declarat că a primit, la 17 decembrie, pe când se afla în Irak, un apel telefonic de la şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care i-a anunţat ”o schimbare bruscă” în strategia Washingtonului.

”Preşedintele Trump, după o conversaţie la telefon cu omologul său turc” Recep Tayyip Erdogan, ”intenţiona să declare victoria împotriva Statului Islamic şi să ordone retragerea forţelor noastre din Siria”.

Această decizie a avut loc, spune McGurk, în timp ce tocmai le dădea asigurări - ”la cererea Casei Albe” - partenerilor din cadrul coaliţiei care intervine din 2014 în Irak şi în Siria că Statele Unite ”nu intenţionează să părăsească Siria pentru o vreme”.

ALIAŢI ”ZGUDUIŢI”

În fapt, în cadrul unei reuniuni a coaliţiei antijihadiste, al începutul lui decembrie, la Ottawa, ”secretarul Apărării Jim Mattis şi cu mine tocmai ne întâniserăm cu parteneri din cadrul coaliţiei, pentru a ne confirma angajamentul până în 2020”, a precizat el.

La anunţarea retragerii americane, aliaţii Washingtonului ”au fost zguduiţi”, spune Brett McGurk, care afirmă că a ajuns rapid la concluzia că nu poate fi el cel care să pună în aplicare această decizie.

El pune în discuţie principalele motive avansate de Donald Trump în vederea justificării retragerii. Şi anume că SI a fost învins şi că Arabia Saudită va prelua în contul său finanţarea reconstrucţiei Siriei. ”Nu este adevărat”, dă el asigurări.

El apreciază, de asemenea, că locatarul Casei Albe a ”înghiţit propunerea lui Erdogan potrivit căreia Turcia ar prelua ştafeta luptei împotriva Statului Islamic în interiorul Siriei”, în pofida faptului că ea nu are, în opinia sa, mijloacele militare să facă singură acest lucru.

”În Siria, Turcia nu este un partener fiabil”, adaugă fostul emisar, afirmând că ”zonele din Siria pe care Turcia afirmă că le controlează, precum provincia Idleb şi Nord-Vestul, sunt tot mai dominate de Al-Qaida”.

Întrebat cu privire la aceste declaraţii, un purtător de cuvânt al Pentagonului a răspuns că McGurk are ”dreptul să spună ceea ce” vrea. ”Hotărârea noastră de a învinge terorismul nu s-a schimbat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

”Noi continuăm să lovim dur ultimele vestigii ale Statului Islamic, pentru a-i distruge ultimele reţele şi a ne asigura de înfrângerea sa durabilă”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.