Mick Lescure, în vârstă de 25 de ani, locul 487 ATP, a recunsocut pentru cotidianul L'Equipe că a participat la meciuri aranjate, începând din 2015, perioadă în care a primit din partea unui intermediar suma totală de aproximativ 30.000 de euro pentru 20-30 de partide trucate, informează presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lescure a povestit că, în urmă cu mai mulţi ani, a fost contactat de un belgian de origine armeană, Grigor Sargsyan, supranumit "Maestro", care i-a oferit sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro pentru a pierde meciuri la scoruri fixate pe seturi. La un turneu desfăşurat la Bangkok, tenismenului francez i-au fost promişi 600 de euro pentru a pierde un meci de dublu. Suma i-a fost acordată când jucătorul s-a întors în Franţa.

Lescure afirmă că aranjarea meciurilor este o practică întâlnită la toate nivelurile tenisului profesionist, inclusiv la turneele ATP, şi la ea participă jucători clasaţi de la locul 50 ATP în jos.

"Dacă li se propun sume cu cinci cifre, rar refuză vreunul", a precizat el.

Doi jucători francezi care evoluează la turnee challenger şi futures, Jules Okala şi Mick Lescure, au fost reţinuţi, miercuri, şi plasaţi în arest preventiv, în cadrul unei anchete cu privire la meciuri de tenis trucate.

Cei doi au fost reţinuţi marţi, la hotelul în care erau cazaţi, cu câteva ore înainte de startul unui turneu la Bressuire. Ei sunt suspectaţi că au primit bani pentru a pierde seturi la un anumit scor la turnee profesioniste disputate în perioada 2015 – primăvara anului 2018, în Franţa şi în alte ţări. 

Cea mai bună clasare a lui Okala (21 de ani) în ierarhia mondială a fost locul 381, ocupat în 2016. Lescure, în vârstă de 25 de ani, a reuşit să urce până pe locul 487 mondial, în 2018.

Este foarte posbil ca aceste cazuri să aibă legătură cu dosarul deschis în Spania, în care garda civilă a reţinut 83 de persoane bănuite că ar fi făcut parte dintr-o reţea de trucare de meciuri de tenis pentru pariuri, dintre care 28 de jucători profesionişti, unul dintre aceştia participând la ultimul US Open.

Reţeaua ar fi fost condusă de persoane cu cetăţenie armeană. Autorităţile spaniole au percheziţionat 11 locuinţe, confiscând 167.000 de euro, o armă, peste 50 de aparate electronice, carduri de credit, cinci maşini de lux şi documente. De asemenea, au fost blocate 42 de conturi bancare.

Investigaţia a început în 2017, când Tennis Integrity Unit (TIU) a sesizat autorităţile, în urma unor activităţi neobişnuite cu privire aranjarea unor meciuri din cadrul turneelor challenger şi futures.

Suspecţii mituiau jucători profesionişti pentru a fi siguri că se vor înregistra rezultate stabilite dinainte şi foloseau identităţile a mii de persoane pentru a miza pe meciurile aranjate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.