Academia Română va declanşa o anchetă privind existenţa Medaliei de Aur pentru Filologie "Alfred Nobel", acordată în decembrie academicianului Eugen Simion. Totodată, forul îşi exprimă îngrijorarea faţă de extinderea fenomenului de falsificare a realităţii, prin minciună şi impostură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Academicianul Eugen Simion şi Academia Română au primit în data de 17 decembrie 2018 o scrisoare de înştiinţare prin care International Society of Philology anunţa conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion. Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnalişti români, aflăm cu îngrijorare că existenţa reală a premiului şi a instituţiei emitente este pusă sub semnul întrebării", potrivit unui comunicat transmis News.ro. 

Reprezentanţii Academiei Române vor lua în considerare semnalarea presei şi vor declanşa o investigare a situaţiei.

"În acest context Academia Română îşi exprimă deosebita îngrijorare faţă de extinderea fenomenului de falsificare a realităţii, prin minciună şi impostură, fenomen care ia amploare la nivel internaţional şi care compromite valori esenţiale pentru funcţionarea normală a societăţii: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituţii serioase în situaţia de a se transforma în investigatori şi anchetatori, perturbând buna lor funcţionare. Reperele unei societăţi funcţionale sunt şi trebuie să rămână respectul faţă de persoană, legalitatea şi adevărul", se arată în comunicat. 

Distincţia ar urma să-i fie înmânată lui Eugen Simion în cadrul unei ceremonii de decernare care va avea loc la începutul anului 2019, la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg. Ea va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în ţara de origine a laureatului.

Conform unei anchete realizate de jurnaliştii de la Scena9, "premiul Nobel este o marcă înregistrată a Fundaţiei Nobel. Fundaţia Nobel nu este în niciun fel afiliată cu instituţiile din e-mailul dumneavoastră [International Society of Philology şi University of Philology, n.r.]", a declarat Mikael Östlund, responsabil de comunicare şi relaţii publice în cadrul Fundaţiei Nobel. În acelaşi e-mail, el a precizat că, în cazul în care va fi depistată o folosire abuzivă a mărcii înregistrate, Fundaţia Nobel va lua măsuri legale". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.