Procurorul general Augustin Lazăr afirmă că nu se poate spune că agresivitatea în societatea românească a scăzut, ci dimpotrivă, există un grad de "nervozitate", iar "persoanele care au ieşit din mediul penitenciar au avut o contribuţie la valul de agresivitate". "Dacă am fi făcut studiile de impact, am fi putut cu uşurinţă să prevedem aceste lucruri", consideră Lazăr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă legea recursului compensatoriu a creat un pericol mai mare în societate, Augustin Lazăr a spus: "Din păcate, n-am putea spune că agresivitatea în societatea românească a scăzut".

"Dimpotrivă, există un anume grad de nervozitate pe care îl observăm, iar persoanele care au ieşit din mediul penitenciar au avut o contribuţie la valul de agresivitate pe care îl observăm. Ministerul Public, cu resursele pe care le are, după ce a investit o dată şi a exercitat acţiunea penală împotriva acelor persoane, a fost pus în situaţia din nou să-i prindă, din nou să le dovedească vinovăţia, să exercite acţiunea penală împotriva acestor persoane. Noi puteam, dacă am fi făcut studiile de impact, am fi putut cu uşurinţă să prevedem aceste lucruri", a afirmat Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că Legea recursului compensatoriu a fost promovată de Guvernul tehnocrat, a fost votată şi de parlamentari USR şi PNL, iar preşedintele a promulgat-o fără să o atace la CCR. Toader a precizat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, va face o evaluare a consecinţelor legii, iar luni dimineaţă îi va prezenta şefei Guvernului propuneri legislative şi non-legislative.

Tudorel Toader a precizat că, din statistica primită de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), rezultă: scăderea populaţiei penitenciare; scăderea numărului celor condamnaţi care au beneficiat de liberare condiţionată; scăderea numărului celor care revin în penitenciar după ce au beneficiat de liberare condiţionată; o scădere generală a stării de recidivă.

"În anul 2014 au fost liberaţi condiţionat 11.392 de condamnaţi, în anul 2018 au fost liberaţi condiţionat 8.859 de deţinuţi. Deci de la 11.392 - 2014, 8.859 în 2018. Numărul celor care revin în penitenciar după liberare condiţionată spuneam că este în scădere. Dacă luăm comparativ acelaşi an 2014, observăm că au revenit în penitenciar 3.598 de deţinuţi liberaţi condiţionat, faţă de 2018 când au revenit în penitenciar 448 de liberaţi condiţionat. Acuma, din totalul celor care, într-un fel sau altul, au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu, statistica oficială a ANP-ului ne arată că 5,02 la sută au revenit în penitenciar. 5,02 la sută au revenit", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a ţinut să menţioneze că autorul crimei de la Mediaş nu face parte din cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.
 
"O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu", a afirmat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.