Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, îi acuză de antisemitism pe liderii filialei locale a PNL, întrucât încearcă să stârnească ura între primar şi Comunitatea Evreilor, după ce municipalitatea a decis să dărâme poarta de acces în Cimitirul Evreiesc din Iaşi. Totodată, el le-a transmis politicienilor care au criticat demersul municipalităţii "să le fie ruşine", spunând despre aceştia că sunt "sămânţa extremismului european".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am observat cu tristeţe că oameni politici încearcă să aducă ură între primar şi Comunitatea Evreilor, fără să ţină cont că între noi de fiecare dată există un acord de colaborare. Sunt antisemiţi şi le promit că în nicio clipă nu voi sta cu ei la masă, nici dacă va trebui să le iau masa. Nu se poate aşa ceva, nu putem tolera asemenea acte de antisemitism, în care să pronunţi ura dintre o comunitate şi autorităţile locale, propovăduind minciuna", a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Mihai Chirica.

Edilul ieşean le-a transmis politicienilor care l-au atacat pe acest subiect să le fie ruşine.

"Sunt nişte zerouri, ca să nu le spun deşeuri care s-au născut după 30 de ani de aşa-zisă democraţie. Ei sunt sămânţa extremismului european", a afirmat Mihai Chirica.

Primarul din Iaşi a precizat că îi este ruşine să le pronunţe numele celor la care se referă, însă ulterior l-a atacat pe liderul filialei ieşene a PNL, deputatul Marius Bodea.

"Nu am nici cea mai mică frică că Bodea va ajunge vreodată primar al Iaşiului. El nu poate fi nici măcar candidat la această funcţie", a mai spus Chirica.

În aceeaşi conferinţă de presă, Mihai Chirica a precizat că va începe demersurile pentru declararea Cimitirului Evreiesc din Iaşi drept monument istoric.

Liberalii ieşeni au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că vor sesiza 35 de organizaţii evreieşti din străinătate, în legătură cu demolarea "în stil barbar" a porţii de acces la Cimitirul Evreiesc din oraş, în urma unei decizii a primăriei.

Şefii PNL au spus că vor redacta o scrisoare, în limba engleză, care va trimisă către 35 de organizaţii evreieşti din întreaga lume, în care vor relata "crima" demolării porţii de acces la Cimitirul Evreiesc din oraş.

"Să-şi spună cuvântul aceste organizaţii, probabil vor solicita documente lămuritoare în privinţa demolării porţii. Această nenorocire a stârnit deja reacţii, iar lucrurile nu pot rămâne aşa. Noi construim în Iaşi blocuri pe unde apucăm, apoi ne trezim că nu putem scoate maşinile şi trebuie să dărâmăm ceva. Este inadmisibil. Dacă vrei să dezvolţi civilizat un oraş, trasezi întâi străzi, utilităţile, apoi dai autorizaţii de construire. La noi se întâmplă invers", spunea liderul filialei municipale Iaşi a PNL, deputatul Marius Bodea.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru, declara că poarta Cimitirului Evreiesc a fost demolată "în stil barbar", el precizând că "nici regimul comunist nu şi-a permis să facă aşa ceva în anii 80, când erau demolate biserici".

Săptămâna trecută, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, anunţa că vor fi începute în scurt timp lucrările pentru fundaţia noii porţi de acces de la Cimitirul Evreiesc din oraş, după ce coroana porţii a fost distrusă cu buldozerul, în urma unei decizii a primăriei.

Potrivit lui Chirica, lucrările la fundaţia noii porţi, care va amplasată în imediata vecinătate a cimitirului, se vor termina cel târziu în luna iunie.

Noua poartă va avea structură din beton, iar elementele arhitecturale de valoare care au fost deja demontate vor fi conservate, urmând să fie montate pe noua construcţie.

Reprezentanţii Primăriei ieşene susţin că actuala poartă a Cimitirului Evreiesc este o construcţie care datează din anii '80 şi a fost realizată în urma mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare.

Cotidianul israelian Haaretz a publicat în ediţia din 9 ianuarie un amplu articol referitor la demolarea edificiului de la Iaşi, rabinul Jacob Solomon arătându-se şocat de acţiunea Primăriei din Iaşi.

Autorităţile ieşene au demolat, în 7 ianuarie, coroana porţii de acces în Cimitirul Evreiesc din municipiu, decizia fiind virulent criticată, atât de către ieşeni, cât şi de liderii PNL Iaşi. Aceştia consideră că Primăria este "un sat fără câini", iar edilul Mihai Chirica a ajuns "unealta samsarilor imobiliari“.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.