Vladimir Putin acuză Occidentul că destabilizează Balcanii, întrocând astfel împotriva acestuia o acuzaţie formulată adesea de Occident contra Rusiei, într-un interviu acordat presei ruse miercuri, cu o zi înainte săefectueze o vizită oficială la Belgrad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte situaţia în Blacani, politica Statelor Unite şi altor ţări occidentale care vor să-şi impună dominaţia în regiune reprezintă un factor important de destabilizare”, declară preşedintele rus pentru cotidianul Vecernje în acest interviu, difuzat pe site-ul Kremlinului.

El atacă în mod special politica NATO, vizând să-şi consolideze prezenţa în Balcani, unde Muntenegrul a devenit în 2017 al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Putin denunţă această politică drept un ”vestigiu al Războiului Rece, o strategie militară şi politică prost inspirată şi distrugătoare”.

Ea conduce la ”trasarea unor noi linii de împărţire pe continentul european”, ”subminează încrederea şi creşte tensiunile în Europa”, adaugă liderul de la Kremlin.

În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care o susţine în dosarul Kosovo, căruia Belgradul refuză să-i recunoască independenţa.

Între vecinii Serbiei, Croaţia, Ungaria, Rimânia, Bulgaria şi Muntenegrul sunt state membre NATO, iar Macedonia aspiră să adere la Alianţă, care are o forţă internaţională de câteva mii de oameni în Kosovo.

În marea sa conferinţă de presă anuală, la Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întrebat miercuri ”despre voinţa Statelor Unite de a duce toate ţările din Balcani în NATO cât mai repede şi de a suprima orice influenţă rusă în această regiune”.

”Noi nu putem fi de acord cu cei care spun că Rusia nu are ce căuta în Blacani”, a subliniat Lavrov.

MOSCOVA, PREGĂTITĂ SĂ ACŢIONEZE ÎN VEDEREA ”SALVĂRII” TRATATULUI NUCLEAR INF

Pe de altă parte, Rusia este pregătită ”să salveze” tratatul care interzice armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune (INF) ce datează din timpul Războiului Rece, din care Washingtonul ameninţă să se retragă, în urma eşecului unor negocieri la Geneva, a declarat Lavrov.

”Noi suntem ca întotdeauna pregătiţi să acţionăm pentru a salva acest tratat”, a declarat el în această conferinţă de presă anuală, îndemnând statele europene să susţină Moscova în aceste negocieri.

”Sper că statele europene, care poate că au mai multe interese în asta ca oricine altcineva, îşi vor alătura forţele pentru a nu se lipi de poziţia americană (...) şi vor încerca să împingă Washingtonul să aibă o poziţie mai responsabilă”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Diplomaţi ruşi şi americani au purtat marţi, la Geneva, discuţii despre Tratatul INF, sără să ajunga la vreo înţelegere.

Washingtonul acuză Moscova că încalcă acest tratat şi a dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile, la 4 decembrie, să se conformeze obligaţiilor care-o revin în cadrul documentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.