Premierul britanic Theresa May încă mai poate să obţină adoptarea un plan în vederea ieşirii din Uniunea Europeană (UE) - şi anume făcând concesii Partidului Laburist, a apreciat miercuri John McDonnell, însărcinat cu Finanţele în cadrul formaţiunii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul pe care May l-a încheiat cu Bruxellesul a fost respins marţi seara cu o largă majoritate în Camera Comunelor, unde o moţiune de cenzură este dezbătută şi urmează să fie supusă la vot miercuri seara.

În continuare, a declarat John McDonnell într-un interviu acordat Reuters, Partidul Laburist o va susţine pe May, dacă aceasta acceptă să menţină Marea Britanie în Uniunea Vamală, să întreţină relaţii strânse cu piaţa unică şi să protejeze mai mult muncitorii şi consumatorii.

”Noi vom susţine un acord care reuneşte ţara, protejează locurile de muncă şi susţine economia. Noi purtăm această politică a unei mâini întinse încă de la început. Timp de doi ani, ea a refuzat orice contact”, a deplâns el.

”Este o situaţie bizară, însă mie îmi revine, (în calitate de cancelar al Exchequer-ului (ministrul Finanţelor) în Cabinetul din umbră, să dau asigurări pieţelor, pentru că conservatorii şi actualul cancelar nu o pot face”.

”Fac acest lucru pentru că o majoritate zdrobitoare, în Camera (Comunelor) este ostilă unui «no deal». Vom folosi toate mecanismele parlamentare să împiedicăm un «no deal»”, a adăugat John McDonnell, care apreciază că Guvernul nu va avea probabil altă opţiune decât să ceară o prelungire a procesului ieşirii din UE.

La fel ca liderul său Jeremy Corbyn, McDonnell a declarat că privilegiază alegeri anticipate unui nou referendum.

Punctul nostru de vedere este că alegeri generale ar trebui să aibă loc şi ca dezbaterea să vizeze atât Brexitul, cât şi alte probleme, să fie mult mai largă, dar să permită totdată alegerea echipei care să negocieze ulterior”.

Potrivit postului Sky News, 71 dintre cei 256 de aleşi laburişti i-au scris, în schimb, o scrisoare lui Corbyn prin care-i cer să susţină opţiunea unui al doilea referendum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.