Printre concursurile si competitiile derulate pe timp de iarna sunt si cele de biciclete cyclocross. Acestea fac de multi ani deliciul spectatorilor, fiind unul din cele mai iubite sporturi din sezonul rece. De regula, aceasta competitie are loc pe un traseu accidentat, iar cei inscrisi folosesc biciclete cyclocross, perfect adaptate acestui concurs. De unde a luat insa nastere acest sport?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima relatare de acest gen o intalnim la inceputul secolului XX, cand un soldat francez a decis sa inlocuiasca traditionalele curse pe cai cu o competitie pe biciclete. La distanta de cateva decenii, aceste concursuri aveau loc deja in toata Europa. Iar pentru ca primele competitii de acest gen au avut loc in sezonul rece, acest lucru a devenit traditional, fiind adoptat de catre pasionatii de biciclete.

Astfel, in Marea Britanie, o cursa de cyclocross presupune completarea unui traseu de cativa kilometri de cat mai multe ori intr-un interval de timp. De obicei, cursa are loc atat pe drumuri asfaltate, cat si pe nisip, iarba sau chiar noroi!

Din acest motiv, multi din cei inscrisi trebuie sa poata transporta cu usurinta bicicleta pe portiunile in care este foarte greu de pedalat, acest traseu fiind in proportie de 90% practicabil pe sa, iar restul fiind reprezentat de bariere, obstacole sau povarnisuri abrupte, care necesita transportul bicicletei. In aceste conditii, atletii fie alearga alaturi de biciclete, fie le transporta pe umeri, folosind o tehnica speciala.

Un circuit de cyclocross (o tura) nu ar trebui sa aiba mai mult de 4 kilometri lungime, iar toata perioada concursului variaza intre 45 de minute si o ora. De aceea, pentru a obtine un loc pe podium, un ciclist experimentat trebuie sa desluseasca traseul inca de la primele ture. De asemenea, are nevoie de o bicicleta cyclocross, asemanatoare cu o cursiera de sosea, dar care are mai degraba caracteristicile unei biciclete mountain bike. Aceste asemanari se regasesc atat la nivelul rotilor, care au un profil asemanator, cat si la trenul de viteze, mai scazut decat la alte biciclete, ceea ce ajuta la o mai buna manevrare pe teren accidentat, la viteze mici.

Celor care doresc sa participe la un concurs de biciclete cyclocross, le venim in ajutor cu cateva sfaturi care sa le ofere o experienta cat mai placuta:

- Chiar daca este rece afara, dupa prima tura probabil ca te vei incalzi foarte tare. Din acest motiv, iti recomandam sa te imbraci cu articole usoare, din materiale ce nu pastreaza umezeala.

- Inainte de a participa, este esential sa inveti sa incaleci si sa descaleci rapid. De asemenea, poti face si cateva antrenamente de alergare alaturi de bicicleta ta, care te vor ajuta mult pe traseu.

- Daca temperaturile sunt foarte scazute, foloseste manusi si incalzitoare pentru brate sau pentru picioare, alaturi de protectii pentru pantofi, care iti vor fi de mare ajutor!

- Nu uita sa te hidratezi si sa consumi cateva alimente inainte de concurs. Nu exagera insa, deoarece traseul are de regula multe denivelari. Daca esti cu adevarat pasionat, poti incerca din produsele de nutritie dedicate ciclistilor, precum gelurile sau capsulele nutritive.

Pentru a-ti achizitiona un model cyclocross poti alege cu incredere Veloteca, magazin de biciclete din Bucuresti! Vei gasi aici atat modele de tot felul, cat si echipamente, accesorii si multe altele, perfecte pentru iubitorii de miscare in aer liber!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.