Un fost asociat apropiat al lui Joaquin „El Chapo” Guzman a depus mărturie marţi şi a precizat că Guzman i-a dat mită în valoare de 100 de milioane de dolari fostului preşedinte mexican Enrique Pena Nieto, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mărturia aparţine lui Alex Cifuentes, un traficant de droguri columbian care a fost mâna dreaptă a lui El Chapo.

După trei zile de declaraţii în tribunalul din Brooklyn, informaţia a fost făcută publică de către avocatul apărării Jeffrey Lichtman, nu de procurori.

Reprezentanţii lui Pena Nieto nu au comentat deocamdată acuzaţiile.

Cifuentes făcea declaraţii privind cei doi ani pe care i-a petrecut locuind cu Guzman în munţii din Sinaloa, pe vremea când El Chapo fugea de poliţie.

Există posibilitatea ca şi Guzman să facă declaraţii în tribunal – Lichtman a dezvăluit că El Chapo se află pe lista potenţialilor martori ai apărării.

Cifuentes susţine că o mită de 100 de milioane de dolari a fost plătită lui Pena Neto, cel care a fost preşedinte între 2012 şi 2018. În timpul declaraţiilor din noiembrie, Lichtman a afirmat că Pena Neto şi alţi foşti preşedinţi din Mexic au primit „sute de milioane de dolari ca mită de la organizaţia sa”.

Un purtător de cuvânt al lui Pena Neto a negat la acea vreme acuzaţia pe Twitter.

„Guvernul lui Enrique Pena Neto l-a pus sub acuzare, prins şi extrădat pe infractorul Joaquin Guzman Loera. Acuzaţiile făcute de avocatul său sunt complet false şi defăimătoare”, se arată în comunicat.

Marţi, Lichtman l-a întrebat pe Cifuentes în legătură cu declaraţiile date în faţa oficialilor americani în noiembrie 2017. Atunci el a afirmat că fostul preşedinte al Mexicului l-a contactat pe Guzman pentru a-i transmite că „nu trebuie să stea ascuns” dacă plăteşte banii.

Cifuentes a declarat că suma i-a fost plătită lui Pena Neto în octombrie 2012.

„Da, mi-a spus Joaquin”, a afirmat Cifuentes, adăugând că mita i-a oferit siguranţa lui El Chapo că îşi putea continua activităţile.

Cifuentes a declarat în trei întâlniri diferite cu autorităţile americane, în 2016 şi 2017, că au fost plătiţi 100 de milioane de dolari lui Pena Nieto. Într-o întâlnire din septembrie 2018, povestea sa s-a schimbat. El a declarat în faţa procurorilor că nu mai ştia clar suma exactă plătită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.