Premierul britanic Theresa May pare să se îndrepte spre o înfrângere zdrobitoare în Camera Comunelor care se pregăteşte să voteze acordul privind Brexitul marţi, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unei analize The Guardian, peste 200 de parlamentari vor vota împotriva lui May. Surse din Partidul Laburist au informat că dacă May nu va aduce nişte concesii neaşteptate, o victorie substanţială împotriva sa îl va determina pe liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, să ceară un vot de neîncredere în guvern, chiar marţi noaptea. Însă cum parlamentarii conservatori cel mai probabil nu vor susţine moţiunea, Corbyn va fi presat să ceară organizarea unui al doilea referendum.

Membrii cabinetului nu ştiu cum plănuieşte May să continue procesul Brexitului dacă va pierde votul şi opiniile lor rămân împărţite în acest sens. Cei pro-Brexit sunt convinşi că premierul ar trebui să se întoarcă la Bruxelles şi să încerce să renegocieze acordul iar cei pro rămânerea în UE speră că ea va ajunge la un compromis cu Partidul Laburist.

Luni, May a făcut apel la parlamentari să o susţină şi să reanalizeze acordul. Ea a subliniat că este singura opţiune care ar putea duce la realizarea Brexitului.

Însă există puţine semne că acest discurs ar fi ajutat în vreun fel. Puţini parlamentari au fost convinşi de clarificări oferite de o scrisoare a liderilor UE privind soluţia de rezervă pentru graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Înfrângerea fiind aproape inevitabilă, parlamentarii susţinuţi de fostul ministru conservator Nick Boles sperau să preia controlul agendei din parlament şi să forţeze guvernul să caute un acord de tipul înţelegerii pe care o are Norvegia cu UE.

Există speculaţii din ce în ce mai puternice la Westminster privind faptul că indiferent ce cale va alege May, ea va fi forţată să ceară amânarea Brexitului. Ea nu a exclus complet această variantă luni, specificând că speră să nu fie necesară.

„Părăsim (UE) pe 29 martie. Am fost clară când am spus că nu cred că ar trebui să extindem articolul 50 şi nu cred că ar trebui să avem un al doilea referendum. Avem un mandat de la poporul britanic de a pleca şi este datoria noastră să livrăm acest lucru, dar vreau să o fac în aşa fel încât să fie fără probleme şi să protejăm locurile de muncă şi securitatea”, a afirmat May.

Există îngrijorări în guvern că nu va fi destul timp pentru a crea legislaţia necesară ori pentru a implementa acordul de retragere ori pentru a face pregătiri pentru un Brexit fără acord.

Doar patru membri ai Partidului Laburist au declarat că ar putea vota în favoarea acordului. Liderul partidului, Jeremy Corbyn, a făcut apel la parlamentarii laburişti să îşi păstreze cumpătul, într-un discurs ţinut înaintea votului: „Theresa May a încercat să şantajeze parlamentarii laburişti pentru a vota acordul, ameninţând că ţara va fi în haos dacă nu va exista niciun acord. Ştiu, după conversaţii cu colegii, că acest lucru a eşuat. Partidul Laburist nu va fi şantajat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.