Ministerul francez de Interne a anunţat că 84.000 de “veste galbene” au manifestat, sâmbătă, în întreaga Franţă. Faţă de săptămânile trecute, numărul manifestanţilor a crescut: la 29 decembrie au fost 32.000 şi la 5 ianuarie 50.000. Însă în 17 noiembrie, în prima sâmbătă de proteste, au ieşit în stradă 282.000 de “veste galbene”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La fel ca săptămânile trecute, situaţia a degenerat în mai multe oraşe, înregistrându-se ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine. De asemenea, jurnalişti au fost agresaţi de manifestanţi. Au fost reţinute în total 244 de persoane.

Potrivit presei franceze, la Paris au fost reţinute 156 de persoane, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Au protestat aproximativ 8.000 de oameni. 24 de persoane au fost rănite.

La Bourges, unde au protestat cel puţin 6000 de “veste galbene”, au fost reţinute 18 persoane în urma ciocnirilor cu forţele de ordine.

Şi la Nimes s-au folosit gaze lacrimogene, după ce protestatarii au încercat să ajungă la sediul prefecturii.

La Rouen au protestat 2.500 de persoane. Doi sau trei poliţişti în civil au fost loviţi cu pumnii de manifestanţi. Protestatarii au agresat şi o echipă de jurnalişti de la LCI.

La Bordeaux au manifestat peste 5.000 de “veste galbene”, iar la Lille aproape 2.000 (20 de manifestanţi au fost reţinuţi).

La Toulouse, numărul protestatarilor a fost 5.000, iar manifestanţii au aprins focuri în faţa unui restaurant McDonald’s şi în faţa intrării în primărie.

Potrivit Le Parisien, o jurnalistă de la La Depeche du Midi a fost agresată de manifestanţi la Toulouse. Potrivit redactorului şef adjunct al cotidianului La Depeche du Midi, jurnalista a scăpat de mulţime cu ajutorul a doi dintre manifestanţi. “La Toulouse, o hoardă de ‘veste galbene’ a năvălit asupra unei jurnaliste de la La Depeche du Midi aflată singură în maşina sa. ‘O să te scoatem şi o să te violăm’. Ea a putut să scape datorită ajutorului a două ‘veste galbene’. Ruşine”, a scris Lionel Laparade pe Twitter.

O mie de “veste galbene” au manifestat paşnic în Montpellier până la ora 17.00, când au început incidentele, iar poliţiştii au reacţionat cu gaze lacrimogene.

La Marsilia, mii de protestatari au ieşit în stradă. O maşină a poliţiei a fost atacatăşi o fumigenă a ajuns în balconul principal al primăriei.

Şi la Nantes au defilat aproximativ 2.600 de manifestanţi. Şapte persoane au fost reţinute pentru port ilegal de armă şi vandalism.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.