Oceanul planetar se încălzeşte în ritm accelerat, încălzirea globală ameninţând viaţa marină şi o parte importantă din rezervele de hrană ale omenirii, arată un studiu citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descoperirile, publicate în revista americană Science, dovedesc că rapoartele care sugerau o aşa-numită pauză în încălzirea globală în ultimii ani au fost eronate.

Tehnologia recentă utilizată a demonstrat că nu a existat o astfel de pauză, fapt care a ridicat noi semne de întrebare şi îngrijorări legat de ritmul în care se schimbă climatul şi efectele asupra oceanelor.

„Încălzirea oceanelor este un indicator foarte important al schimbărilor climatice şi avem dovezi solide că se încălzesc mai rapid decât credeam”, a spus coautorul studiului Zeke Hausfather, absolvent al Universităţii Berkeley. 

Aproximativ 93% din căldura în exces - ţinută în jurul Pământului de gazele cu efect de seră care sunt produse de arderea combustibililor fosili - se acumulează în Oceanul planetar.

Cel mai recent raport se bazează pe patru studii, publicate între 2014 şi 2017.

Un factor cheie în cifrele mult mai precise de acum l-a reprezentat flota de monitorizare a oceanelor Argo, care cuprinde aproximativ 4.000 de roboţi care „plutesc în derivă, scufunzându-se la 2.000 de metri şi măsurând temperatura la fiecare câteva zile, PH-ul, salinitatea şi alte elemente”.

Noua analiză arată că încălzirea oceanelor este în ritm cu măsurătorile creşterii temperaturii aerului.

Dacă nu va fi făcut nimic în sensul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, „temperatura oceanelor până la adâncimea de 2.000 de metri va creşte cu 0,78 de grade Celsius până la finalul secolului”.

Astfel, nivelul mării va creşte cu 30 de centimetri, fără a pune la socoteală topirea gheţarilor şi a banchizelor.

„Având în vedere că 2018 a fost al patrulea cel mai cald an înregistrat la suprafaţă, cu siguranţă va fi cel mai cald an în ceea ce priveşte oceanele, aşa cum au fost 2017 şi 2016”, a mai spus Hausfather. „Semnalul de încălzire globală este mai uşor de detectat dacă se schimbă în oceane decât la suprafaţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.