Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonia de lansare a preşedinţiei României la UE, că mai multă unitate şi coeziune reprezintă calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă. Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei române la UE se desfăşoară la Ateneul Român. Preşedinţii Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker, Consiliului European - Donald Tusk, Parlamentului European - Antonio Tajani şi Colegiul Comisarilor se află la Bucureşti, joi şi vineri, pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit un discurs în limba română din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima maşină a familiei, o Dacia."Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. (...) România are puterea de a fascina şi de a încânta", a spus Tusk, recomandându-le românilor să apere statul de drept şi Constituţia "cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând". Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că România îşi ocupă locul meritat în UE, în care să primească aceleaşi drepturi şi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni şi a subliniat că România va conduce cu demnitate Uniunea. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat că românii au mare încredere în proiectul european şi că îşi doresc să facă parte din acesta. ”Dorim în egală măsură să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni”, a declarat Iordache, adâugând că nu-şi poate imagina România în afara Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis: Mai multă unitate şi coeziune, calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonia de lansare a preşedinţiei României la UE, că mai multă unitate şi coeziune reprezintă calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă.



„La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume de pace şi prosperitate şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeaşi convingere preluăm exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice”, a afirmat Iohannis.

El a spus că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene.

„Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, puternic şi viabil. Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forţei, temerităţii şi încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient şi sustenabil”, a mai spus preşedintele.

”Ca parte integrantă a acestei comunităţi europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună. Ştim cu toţii că exercitarea unui Preşedinţii este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament şi pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată şi realistă tuturor provocărilor. Mai multă unitate şi coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă”, a subliniat Iohannis.

”Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acţiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenţei, de o Europă mai sigură, de o creştere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esenţial pentru a asigura avansarea proiectului european”, a mai afirmat preşedintele.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit un discurs în limba română: Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit joi, la ceremonia de la Ateneu, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, un discurs în limba română din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima maşină a familiei, o Dacia."Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. (...) România are puterea de a fascina şi de a încânta", a spus el, recomandându-le românilor să apere statul de drept şi Constituţia "cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând", la Sevilla.

Prezentăm integral discursul lui Donald Tusk, aplaudat îndelung de cei din sală:

"Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce, împreună cu dumneavoastră, afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că preşedinţia dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească şi de europeană ca muzica lui George Enescu. Şi nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară.  O spun pentru că ştiu cât de rezistentă şi de creativă este naţiunea română. Cred că, sub bagheta dumneavoastră, orchestra va găsi sunetul potrivit şi că veţi face tot ce vă stă în putinţă pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei.

Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului: Omul sfinţeşte locul. Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie:

Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gândurile pe care le trimit spre el
se-ntorc mai repede ca altădată.
Şi-mi trec scântei şuierând în viteză
prin suflet, vestindu-l întruna.

În mare măsură, depinde acum de România dacă şi în ce fel Europa va depăşi provocările viitorului. Depinde numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepţia noastră comună în privinţa viitorului Europei. Celor care, îşi imaginează că în Uniunea Europeană, e un semn de putere să acţionezi în afara regulilor convenite şi să găseşti scurtături , le spun că se înşală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea şi drepturile noastre, le spun: continuaţi lupta! Nu uitaţi că provocări vor exista întotdeauna şi că uneori, după cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Şi amintiţi-vă şi de aceste vorbe ale lui Andrei Pleşu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre.

România are puterea de a fascina şi de a încânta. În familia mea, prima maşină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacie Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci şi şase (1986), când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu".

Dăncilă: România îşi ocupă locul meritat în UE, în care să primească aceleaşi drepturi şi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni. Viitorul nostru se află mereu în faţă, nu în spate!

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, la ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la UE, că România îşi ocupă locul meritat în UE, în care să primească aceleaşi drepturi şi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni şi a subliniat că România va conduce cu demnitate Uniunea.

Viorica Dăncilă a mai spus că cel mai important pas al integrării noastre a fost atunci când poporul român a adoptat prin referendum actuala Constituţie a României.

”Constituţia e reperul nostru european cel mai important, pentru că a fost adoptată în acord cu partenerii noştri europeni şi a reprezentat linia de start. Ceea ce este european e şi constituţional şi tot ce e constituţional e în deplin acord cu valorile şi principiile europene. Această Constituţie ne spune că Guvernul României are datoria de a gestiona dosarele europene pe perioada Preşedinţiei”, a mai afirmat ea.

Dăncilă a ţinut să precizeze că îşi asumă cu onoare şi responsabilitate această sarcină.

”Vom demonstra că România merită respectul comunităţii europene şi statutul de partener egal în marea construcţie european. Vom demonstra că România e pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rândul tuturor statelor membre şi că România e pregătită să gestioneze dosarele importante”, a afirmat premierul.

Ea a transmis mesajul „Îndrăzniţi să credeţi în România!”.

”Astăzi, mai mult ca niciodată, putem demonstra că poporul român e un popor cu adevărat european, ataşat de valorile şi aspiraţiile din spaţiul comunitar. Românii au fost, sunt şi vor rămâne un popor proeuropean”, a mai spus Dăncilă.

"Calea europeană a fost şi rămâne alegerea noastră, iar în acelaşi timp suntem pe deplin conştienţi de caracterul ireversibil al drumului pe care am pornit. Viitorul nostru se află mereu în faţă, nu în spate! Deci, mergem înainte pe calea europeană pe care am pornit!", a adăugat premierul.

”Dacă vrem ca UE să meargă înainte, trebuie să mergem cu toţii înainte. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Cei mai slabi trebuie să fie ajutaţi să devină mai puternici. Trebuie ca în primul rând noi să ne respectăm între noi şi să realizăm că fiecare stat membru are o contribuţie”, a declarat Viorica Dăncilă.

Iordache: Vrem să fim europeni şi ne dorim în egală măsură să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni; nu-mi pot imagina România în afara Uniunii Europene

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, joi seară, la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei române la UE, că românii au mare încredere în proiectul european şi că îşi doresc să facă parte din acesta. ”Dorim în egală măsură să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni”, a declarat Iordache, adâugând că nu-şi poate imagina România în afara Uniunii Europene.

”Majoritatea parlamentară va sprijini guvernul în toate acţiunile sale pentru a îndeplini cu cinste şi demnitate mandatul pe care îl vom avea în următoarele şase luni la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Florin Iordache în deschiderea discurcului său de la ceremonia oficială care are loc, joi, la Ateneul Român.

Acesta a explicat că toate comentariile politice din România în acestă perioadă trebuie primivte într-o cheie ”electorală”.

Iordache a vorbit despre ”decizia suverană” a poporului român de a adera la Uniunea Europeană.

”Vreau să vă asigur de deschiderea totală pro-europeană şi de dorinţa noastră sinceră ca România să îşi consolideze statutul de stat membru cu drepturi depline în cadrul acestei mari familii care se numeşte Uniunea Europeană. (...) Vrem să fim europeni şi ne dorim în egală măsură să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni. Românii au mai mare încredere în instituţiile europene. Eu personal, şi sunt convins că la fel gândesc şi concetăţenii mei, nu-mi pot imagina România în afara Uniunii Europene. Simţim că facem parte din această familie reuropeană şi ne dorim să lucrăm împreună pentru binele şi progresul Uniunii”, a mai spus Iordache.

Juncker: Locul natural al României este în centrul UE şi în centrul zonei Schengen; România şi Europa merg împreună

Drumul spre aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 a fost dificil, însă performanţele ţării noastre au adus-o în centrul UE, unde îi este locul, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei române la UE. El a subliniat din nou, la fel cum a făcut-o de mai multe ori în discursurile sale din Parlamentul European, că Uniunea Europeană nu este completă fără România, iar locul „natural” al ţării noastre este atât în centrul UE, cât şi în centrul zonei Schengen.

„Admir viaţa dumneavoastră intelectuală şi culturală, este puternică, a fost la fel chiar şi în lungile decenii când românii au plătit un greu tribut până când au decis să lupte, să-şi ia în mâni propria istorie în loc să fie subjugaţi”, şi-a început Juncker discursul joi seară, la Ateneul Român.

Preşedintele Comisiei Europene s-a declarat emoţionat şi a spus că ziua în care România preia preşedinţia Consiliului UE este una importantă, prin care „deschidem un nou capitol din istoria noastră comună”.

Evenimentul de lansare are loc la Ateneul Român şi include ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi concertul inaugural dedicat preluării Preşedinţiei rotative, susţinut de Orchestra Uniunii Europene şi de corul Filarmonicii George Enescu.

Cu această ocazie, vor susţine discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.