Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat că lucrările pentru fundaţia noii porţi de acces de la Cimitirul Evreiesc din oraş vor începe joi, după ce la începutul săptămânii coroana porţii a fost distrusă cu buldozerul de muncitori din subordinea Primăriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edilul Mihai Chirica a mers, miercuri, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi, pentru a stabili noul amplasament al porţii, după ce, în urmă cu două zile, cupola porţii a fost distrusă cu buldozerul de către echipe de muncitori din subordinea municipalităţii.

Potrivit lui Chirica, lucrările la fundaţia noii porţi, care va amplasată în imediata vecinătate a cimitirului, vor începe joi şi se vor termina cel târziu în luna iunie.

Noua poartă va avea structură din beton, iar elementele arhitecturale de valoare care au fost deja demontate vor fi conservate, urmând să fie montate pe noua construcţie.

Reprezentanţii Primăriei ieşene susţin că actuala poartă a Cimitirului Evreiesc este o construcţie care datează din anii '80 şi a fost realizată în urma mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare.

"Desele incidente de circulaţie în care a fost implicată această construcţie au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalităţii şi de Comunitatea Evreilor din Iaşi. Întrucât singura proprietate din zonă a Comunităţii Evreilor o reprezintă Cimitirul Evreiesc şi parcarea aferentă, Comunitatea a fost de acord şi a cerut sprijin municipalităţii ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. Poarta nu este monument istoric, însă, fiind un simbol al prezenţei Comunităţii Evreieşti în Iaşi, s-a decis construirea unei porţi noi care să păstreze şi să pună în valoare elementele identităţii evreieşti", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de către şefii Primăriei ieşene.

Cotidianul israelian Haaretz a publicat în ediţia de miercuri un amplu articol referitor la demolarea edificiului de la Iaşi, rabinul Jacob Solomon arătându-se şocat de acţiunea Primăriei din Iaşi.

Autorităţile ieşene au demolat, luni, coroana porţii de acces în Cimitirul Evreiesc din municipiu, decizia fiind virulent criticată, atât de către ieşeni, cât şi de liderii PNL Iaşi. Aceştia consideră că Primăria este "un sat fără câini", iar edilul Mihai Chirica a ajuns "unealta samsarilor imobiliari“.

În cursul zilei de luni, muncitori din subordinea Primăriei Iaşi au distrus cu un buldozer partea superioară a porţii prin care se intră în Cimitirul Evreiesc din cartierul ieşean Păcurari.

Decizia a stârnit critici virulente pe reţelele de socializare, unii ieşeni acuzându-l pe edilul Mihai Chirica că a cedat în faţa unor investitori care ar avea interese imobiliare în zonă.

Primăria Iaşi anunţa, luni seară, într-un comunicat, că "desele incidente de circulaţie în care a fost implicată această construcţie au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia" şi că măsura era necesară.

Şefii primăriei afirmau că poarta va fi refăcută, pe un alt amplasament, mult mai aproape de Cimitirul Evreiesc, iar "toate detaliile arhitecturale sunt demontate şi conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistenţă nouă şi solidă“.

Liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, afirma, într-un comunicat de presă, că "dărâmarea porţii monumentale a cimitirului evreiesc în aceasta maniera barbară, doar pentru a servi dezvoltatorilor imobiliari care doresc să construiască în acea zonă, reprezintă expresia cea mai clară a ceea ce a ajuns oraşul: un sat fără câini, cu o Primărie captivă samsarilor imobiliari".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.