Ofiţeri din Gabon au preluat luni controlul asupra postului naţional de radio, într-o aparentă tentativă de lovitură de stat, văzând în discursul de Anul Nou al preşedintelui Ali Bongo, care se reface în urma unui accident vascular cerebral (AVC) în Maroc, semnul că nu mai este îm măsură să guverneze, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discursul lui Bongo ”a consolidat îndoielile cu provore la capacitatea preşedintelui de a continua să deţină responsabilităţile cu care este însărcinat”, a declarat locotenentul Kelly Ondo Obiang, liderul autoproclamatei Mişcări patriotice a forţelor de apărare şi securitate din Gabon.

Într-o înregistrare video pusă în circulaţie pe reţele de seocializare, locotenentul citeşte, purtând uniforma şi bereta verde, mesajul ofiţerilor pucişti, difuzat către ora locală 4.30 (7.30, ora României). Doi militari înarmaţi cu puşti de asalt stau în spatele său.

Ofiţerul precizează că puciul a fost lansat contra ”celor care i-au asasinat în mod laş pe tinerii noştri comptariţi în noaptea de 31 august 2016” - o trimitere la violenţe care au urmat realegerii contestate a lui Ali Bongo.

Potrivit unei surse apropiate Guvernului, focuri de armă au fost auzite în apropierea sediului televiziunii naţionale.

Aceeaşi sursă dă asigurări că puciştii par să constituie doar un mic grup de militari, iar un purtător de cuvânt al preşedinţiei a anunţat o declaraţie de presă.

Ali Bongo, în vârstă de 59 de ani, a fost spitalizat la 24 octombrie, după ce a suferit un AVC în cursul unei conferinţe economice în Arabia Saudită, potrivit unor surse citate de Reuters.

Spitalizat timp de mai multe zile la Spitalul Regele Faisal, la Riad, el şi-a continuat convalescenţa în Maroc, lăsându-şi vicepreşedintele să exercite puterea în absenţa sa, în baza unei hotărâri a Curţii Constituţionale.

În discursul săi de Anul Nou, el a recunoscut că suferă de probleme de sănătate, dar a dat asigurări că se reface.

Familia Bongo conduce această ţară petrolieră de aproape o jumătate de secol. Ali Bongo a ajuns la putere în urma morţii tatălui său, Omar, în 2009.

El a fost reales în 2016 cu mai puţin de 6.000 de voturi în plus faţă de opozantul său, Jean Ping, un fost preşedinte al Comisiei Uniunii Africane, în urma unui scrutin tensionat, marcat de acuzaţii de fraudă şi manifestaţii violente.

Uniunea Europeană (UE) a semnalat ”anomalii”, în provincia Haut-Ogooué, unde Bongo a fost creditat cu 95% din sufragiile exprimate şi unde participarea a atins 99,9% dintre alegătorii înscrişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.