Orgaizatorul atentatului din octombrie 2000 contra navei de război USS Cole, în portul Aden, în sudul Yemenului - soldat cu 17 morţi -, yemenitul Jamal al-Badawi ar fi fost ucis la 1 ianuarie în Yemen, a anunţat vineri armata americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţele americane au efectuat un atac de precizie la 1 ianuarie în guvernoratul Marib, în Yemen, a cărui ţintă a fost Jamal al-Badawi, un fost agent Al-Qaida în Yemen, implicat în atentatul contra USS Cole”, a anunţat comandantul Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului central al armatei americane (CENCOM):

”Armata americană examinează în continuare rezultatele atacului aerian, potrivit unui proces aprofundat, pentru a confirma moartea acestuia”, a adăugat el, citat într-un comunicat.

Jamal al-Badawi a fost inculpat în 20013, de justiţia americană, de 50 de capete de acuzare - de terorism - în legătură cu rolul pe care l-a jucat în atentatul contra USS Cole, în octombrie 2000, şi tentativa de a ataca altă navă americană de război în ianuarie acelaşi an.

La 12 octombrie 2000, o barcă manevrată de doi kamikaze a explodat după ce s-a apropiat de distrugătorul USS Cole, care se aproviziona cu carburant în rada portului Aden, sfârtecând bastimentul.

Atentatul, soldat cu moartea a 17 militari americani şi a celor doi autori ai atacului, a fost revendicat de liderul grupării jihadiste Al-Qaida Osama ben Laden.

Statele Unite îl acuză pe al-Baldawi că a fost ”creierul” acestui atentat şi a furnizat ambarcaţiuni şi explozivi atacatorilor sinucigaşi.

Numele său se afla pe lista celor mai căutate persoane de către poliţia federală americană (FBI), care oferea o recompensă în valoare de cinci milioane de dolari în schimbul oricărei inormaţii ce ar fi condus la arestarea sa.

”(Al-)Baldawi era deţinut de autorităţile yemenite în legătură cu acest atentat atunci când a evadat din închisoare, în aprilie 2003. (Al-)Baldawi a fost prins din nou în martie 2004, dar a scăpat din nou la 3 februarie 2006”, anunţa FBI în oferta sa de recompensă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.