Un studiu al Center for the Study of Women in Television and Film de la San Diego State University, publicat joi, arată că femeile au reprezentat 20% dintre cineaştii care au lucrat la primele 250 de filme americane clasate anul trecut în box office.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru acest studiu a fost analizat un număr de 3.076 de persoane angajate să lucreze pentru cele 250 de pelicule care au generat cele mai mari încasări în 2018 în Statele Unite.

Raportul „Celluloid Ceiling”, realizat de Martha Lauzen de la SDSU, arată că femeile au reprezentat 20% dintre regizorii, scenariştii, producătorii executivi, editorii şi directorii de imagine care au lucrat la aceste filme. Acest procent reprezintă o creştere cu 2% faţă de anul 2017.

„Studiul nu oferă nicio dovadă că industria de film a cunoscut o schimbare pozitivă prevăzută de atât de mulţi observatori pe parcursul anului trecut. Această subreprezentare radicală este puţin probabil să fie remediată prin eforturi voluntare ale unor indivizi ori ale unui singur studio”, a spus Lauzen, citată de Variety.

Anul trecut, doar 1% dintre filme au avut angajate 10 sau mai multe femei în aceste roluri. Prin comparaţie, 74% dintre filme au avut angajaţi 10 sau mai mulţi bărbaţi în aceleaşi roluri.

Cât priveşte regizorii, femeile au fost reprezentate aici în proporţie de 8%, cu 3 procente mai puţin decât în 2017.

Cel mai scăzut procent a fost înregistrat în cazul directorilor de imagine. În acest caz, femeile au fost reprezentate în 2018 în proporţie de 4%, la fel ca în 2017.

Cea mai bună reprezentare a femeilor a fost în sectorul de producţie: cu 26% dintre producători şi 21% dintre producătorii executivi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.