Fostul puşcaş marin, Paul Whelan, acuzat de spionaj în Rusia, are şi cetăţenie britanică, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre Whelan, care ar putea face până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, s-a crezut iniţial că este cetăţean american, dar ulterior s-a aflat că are cetăţenie dublă.

Biroul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii a informat: „Staff-ul nostru a cerut acces consular pentru un bărbat britanic reţinut în Rusia după ce a fost cerută asistenţă pentru el”.

Avocatul lui Whelan, Vladimir Zherebenkov, a declarat că a făcut o cerere ca el să fie eliberat pe cauţiune deşi o decizie în acest sens nu este aşteptată în curând. Conform Associated Press, Zherebenkov a afirmat că l-a vizitat pe Whelan miercuri şi l-a găsit într-o dispoziţie bună.

Ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, s-a întâlnit cu Whelan la închisoarea Lefortovo, fosta facilitate KGB, unde este reţinut, în aceeaşi zi. Ambasadorul a precizat că Washingtonul s-a plâns la guvernul rus în legătură cu perioada lungă care a trecut până când s-a oferit acces consular către Whelan, după arestarea sa.

Serviciile ruse de securitate FSB au anunţat, luni, că l-au arestat ”în timp ce comitea un act de spionaj” vineri, la Moscova.

El riscă, în opinia FSB, o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Născut în Canada, Paul Whelan este directorul securităţii internaţionale a grupului BorgWarner, un producător de piese de schimb în sectorul auto, cu sediul în apropiere de Detroit, a declarat fratele său, David Whelan, mai multor publicaţii americane.

Arestarea lui Paul Whelan, a cărui familie îi clamează nevinovăţia, are loc în contextul în care Rusia este acuzată de Occident în mai multe scandaluri de spionaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.