Procurorul general al Chinei a informat joi că cei doi canadieni reţinuţi după ce autorităţile canadiene au arestat-o pe şefa operaţiunilor financiare de la compania chineză Huawei, au încălcat legea, „fără nicio îndoială”, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile din Beijing au informat anterior că cei doi bărbaţi, Michael Kovrig, un fost diplomat şi consilier în institutul de cercetare Grupul pentru Crize Internaţionale (ICG) şi omul de afaceri Michael Spavor, sunt suspectaţi că au pus în pericol securitatea naţională.

„Fără îndoială, cei doi cetăţeni canadieni în China au încălcat legile ţării noastre şi se află sub investigaţie conform procedurilor”, a declarat Zhang Jun, procurorul general.

Zhang a declarat că investigaţia a decurs conform legii după ce a fost întrebat de reporterii Reuters când ar putea fi puşi sub acuzare cei doi. El nu a oferit alte detalii.

Canadienii au fost reţinuţi după ce poliţia din Canada a arestat-o pe Meng Wanzhou, şefa operaţiunilor financiare de la firma chineză de telecomunicaţii Huawei, la cererea SUA.

Procurorii americani au acuzat-o că a oferit informaţii false băncilor privind tranzacţii cu Iranul, punând astfel băncile în situaţia de a nu respecta sancţiunile impuse de SUA Iranului.

Guvernul chinez a oferit până acum doar detalii vagi privind arestarea celor doi canadieni şi nu a făcut oficial legătura cu arestarea lui Meng. Beijingul a cerut eliberarea ei şi a ameninţat că vor exista consecinţe nespecificate dacă nu se va respecta acest lucru.

Canada a informat în repetate rânduri că nu vede nicio legătură între arestarea lui Meng, fiica fondatorului Huawei şi reţinerile lui Kovrig şi Spavor.

Însă diplomaţii americani in Beijing şi alţi foşti diplomaţi canadieni au declarat că cele două cazuri sunt conectate.

Canada a informat că detenţiile sunt inacceptabile iar Secretarul de Stat american Mike Pompeo a afirmat că Beijingul ar trebui să îi elibereze pe cei doi.

Conform legii din China, pentru persoanele suspectate că pun în pericol securitatea statului pot fi folosite proceduri speciale de interogare şi de detenţie. Grupările pentru drepturile omului susţin că, în închisorile chineze, condiţiile sunt dure iar deţinuţii nu au parte de reprezentare legală sau de procese corecte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.