Treizeci de copii ruşi, ale căror mame sunt încarcerate în Irak ca membre ale Statului Islamic (SI), au fost aduşi de la Bagdad la Moscova, unde au fost conduşi la un spital moscovit, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taţii acestor copii - fete şi băieţi cu vârste cuprinse între trei şi zece ani - au fost ucişi în cei trei ani de lupte între gruparea jihadistă şi trupe irakiene, care au dislocat SI, la sfârşitul lui 2017, din toate centrele urbane din ţară, a anunţat, înainte de plecarea lor de la Bagdad, o sursă diplomatică rusă.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunţa, în cursul săptămânii, că aceşti copii urmau să sosească în Rusia duminică, precizând că 24 dintre ei sunt originari din Daghestan, iar trei din Cecenia.

Premierul irakian Adel Abdel Mahdi a primit-o duminică pe reprezentanta preşedintelui rus pentru drepturile copilului Anna Kuzneţova şi a îndemnat ”să se facă distincţie între problemele umanitare şi crimele teroriste”. ”Copiii sunt de asemenea victime”, a adăugat el, citat de biroul său, fără să menţioneze repatrierea.

Copiii au fost conduşi, după ce au sosit la Moscova, duminică, la un spital situat în centrul Moscovei, unde sunt supuşi unor ”examene aprofundate”, a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus al Sănătăţii, citat de agenţia rusă de presă Interfax.

”Starea sănătăţii lor este evident îngrijorătoare. Ei sunt foarte slăbiţi şi slabi. Noi ştim că închisoarea nu este cel mai bun loc pentru ei. Este prima oară când repatriem copii în Rusia şi vor avea loc noi încercări. Avem deja o listă cu (numele a) 36 de copii şi sperăm ca această listă să fie confirmată la jumătatea lui ianuarie”, a declarat Anna Kuzneţova, însărcinată cu drepturile copilului pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin.

În marea sa conferinţă de presă anuală de la sfârşitul anului, Putin a anunţat că un program cu privire la repartierea acestor copii este în curs şi că va continua.

Una dintre consilierele lui Ramzan Kadîrov, Heda Saratova, a acuzat în noiembrie Serviciul rus de Securitate (FSB) de faptul că împiedică repatrierea în Cecenia a văduvelor şi copiilor unor combatanţi ruşi SI.

În opinia sa, ”aproximativ 2.000” de văduve şi copii se află în Irak şi Siria vecină, iar aproximativ 100 de copii şi femei - majoritatea originari din republici ruse din Caucaz - au revenit în Rusia.

Aproximativ 4.500 de cetăţeni ruşi au plecat în străinătate să lupte ”alături de terorişti”, anunţa, în urmă cu un an, FSB.

Peste 300 de persoane - inclusiv 100 de străini - au fost condamnaţi la moarte în Irak, iar tot atâtea la închisoare pe viaţă, ca membre ale SI.

Cea mai mare parte a condamnaţilor sunt turci sau provin din foste republici sovietice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.