Armata siriană şi-a anunţat vineri intrarea în oraşul Manbij, în nordul ţării, imediat în urma unui apel al forţelor kurde care au chemat-o în ajutor de teama unei ofensive a Turciei în acest sector, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apelul Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG) - principala miliţie kurdă în Siria, a fost lansat la câteva zile după anunţul Statelor Unite, aliatul lor, a retragerii celor aproximativ 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria.

Un purtător de cuvânt al armatei siriene a făcut acest anunţ la televiziune, subliniind că steagul sirian a fost ridicat deasupra oraşului Manbij, situat la aproximativ 30 de kilometri sud de frontiera cu Turcia.

”Invităm forţele guvernamentale să se desfăşoare în regiunile din care trupele noastre s-au retras, mai ales la Manbij şi să apere aceste regiuni de o invazie turcă”, au anunţat anterior, într-un comunicat, YPG, care domină Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă.

Ankara a comsat în ultima perioadă întăriri la frontieră şi a trimis tancuri şi blindate în nordul Siriei, în apropiere de manbij, unde, potrivit Turciei, forţe kurde dunt prezente în continuare.

Turcia, care se teme de instaurarea unei entităţi kurde la uşa sa - susceptibilă să consolideze velelităţile separatiste ale minorităţii kurde pe teritoriul turc - este extrem de ostilă YPG, din cauza legătirlor lor cu Partidul Muncitorilor din kurdistan (PKK), clasată drept organizaţie ”teroristă” de Ankara şi aliaţii săi din Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.