Justiţia belgiană a ordonat Guvernului să repatrieze şase copii ai unor jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) şi a celor două mame ale acestora, deţinuţi într-o tabără de refugiaţi aflată sub controlul autorităţilor kurde în Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tatiana Wielandt, în vârstă de 26 de ani, Bouchra Abouallal, în vârstă de 25 de ani, ambele de naţionalitate belgiană, şi copii lor - şase în total - sunt deţinuţi în tabăra de refugiaţi Al Hol, potrivit Reuters.

Un judecător belgian de la un tribunal de limbă olandeză de primă instanţă de la Bruxelles a respins astfel o hotărâre, pronunţată în vară de o curte de apel, de respingere a cererii celor două mame cu câte trei copii fiecare.

Judecătorul a apreciat, în numele interesului copiilor, că statul belgian trebuie să ia ”toate măsurile necesare şi posibile” pentru a-i aduce în ţară, potrivit unei copii a deciziei transmise presei.

El a dat termen de 40 de zile Guvernului să pună în executare hotărârea, riscând altfel penalităţi în valoare de 5.000 de euro pe zi de copil, o sumă plafonată la un milion de euro, şi propune o serie de măsuri concrete în acest sens.

Astfel, statul belgian este îndemnat să  intre în contact cu autorităţile taberei, să recurgă, dacă este nevoie, ”la personal diplomatic şi/sau consular al unui stat sau UE”. El este îndemnat să livreze documentele de identitate necesare, inclusiv celor două mame, care să poată călători astfel împreună cu copiii într-un cadru ”securizat” şi să nu fie nevoite să fugă, subliniază instanţa.

Belgia a invocat adesea absenţa unei reprezentanţe consulare în Siria, pentru a-şi explica incapacitatea de a acţiona în privinţa aducerii în ţară a copiilor unor jihadişti privaţi de libertate în această ţară devastată de război din 2011.

Şi alte capitale europene - îngrijorate de reintegrarea unor copii care au trăit uneori ani de zile în teritorii aflate sub controlul SI - sunt reticente în a le organiza repatrierea.

Statul special al zonelor siriene aflate sub controlul kurzilor, care nu sunt recunoscute internaţional, reprezintă de asemenea o problemă de natură juridică.

Un reprezentant al autorităţilor semiautonome kurde din Siria denunţa, în urmă cu două luni, la Bruxelles, refuzul unor ţări europene de a-şi reprimi cetăţenii membri ai grupării Statul Islamic deţinuţi de către forţe kurde.

”Ei ne lasă să suportăm această povară”, deplângea el, subliniind că 584 de femei şi 1.250 de copii au fost plasaţi în două tabere.

În cazul judecat la Bruxelles, cei şase copii - în vârstă de până la şase ani - şi mamele lor se află în tabăra de refugiaţi de la Al-Hol, în nordul Siriei, la câţiva kilometri de frontiera irakiană.

”Ei nu au nicio libertate de mişcare”, a declarat oentru AFP Anouk Devenyns, o purtătoare de cuvânt a tribunalului de limbă olandeză de la Bruxelles.

Iar în pofida faptului că mamele lor vor fi încarcerate la revenirea în ţară, ”un contact va fi posibil” cu copiii, în condiţii cu mult mai bune decât cele din prezent în Siria, a subliniat magistrata.

Raportat la populaţia sa, Belgia a fost unul dintre principalii ”furnizori” de ”combatanţi străini” ai jihadului în Siria, cu peste 400 de plecări ale unor adulţi, înregistrate din 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.