Rusia a acuzat miercuri Israelul de ”încălcarea grosolană a suveranităţii” Siriei, al cărei teritoriu a fost vizat marţi, potrivit Damascului şi Moscovei, de atacuri aeriene ale forţelor israeliene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este evident că este vorba despre o încălcare grosolană a suveranităţii Siriei”, a apreciat Ministerul de Externe într-un comunicat, în care îşi exprimă ”îngrijorarea cea mai mare” faţă de aceste atacuri în care Damascul şi Israelul dau vina unul pe celălalt.

Presa siriană de stat scrie că aviaţia israeliană a bombardat marţi seara instalaţii situate în apropierea capitalei siriene, Damasc, în timp ce armata israeliană afirmă că s-a apărat de un tir antiaerian de rachetă provenind din Siria.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a denunţat miercuri atacuri ”provocatoare” ale forţelor aeriene israeliene, acuzând Israelul că a pus în pericol avioane de linie.

Atacul, efectuat potrivit armatei ruse prin survolarea teritoriului libanez, ”a avut loc în momentul în care două avioane de linie care nu provin din Rusia se pregăteau să aterizeze pe aeroporturile de la beirut (Liban) şi Damasc (Siria)”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Kinaşenkov, citat într-un comunicat.

”Atacurile aeriene au fost din nou efectuate de către armata israeliană, «sub protecţia avionelor de linie»”, a denunţat diplomaţia rusă.

RACHETELE ISRAELIENE AU AMENINŢAT DOUĂ AVIOANE DE LINIE CIVILE

Tirurile de rachete israeliene din seara de Crăciun contra Siriei au ameninţat în mod direct două avioane civile, a subliniat miercuri Ministerul rus al Apărării citat de agenţia rusă de presă Intefax, scrie Reuters.

Ministerul, care nu a precizat ce zboruri anume au fost ameninţate, a anunţat că apărarea antiaeriană siriană a distrus 14 dintre cele 16 rachete israeliene lansate contra unor ţinte nespecificate, în apropiere de Damasc.

Trei militari sirieni au fost răniţi în aceste atacuri aeriene, potrivit presei siriene.

Armata israeliană nu a făcut vreun comentariu cu privire la atacurile aeriene semnalate sau la acuzaţiile ruse.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care participa la o ceremonie de înmânare a unor diplome unor noi piloţi din cadrul Forţelor aeriene israeliene, nu a evocat în vreun fel în mod direct aceste informaţii.

Însă el a reafirmat voinţa israelului de a împiedica orice ”ancorare militară iraniană în Siria” care, a apreciat el, reprezintă o ameninţare la adresa Israelului.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), rachetele, în parte interceptate deasupra Damascului, vizau zone rurale la vest şi la sud-vest de capitala siriană.

”Un anumit număr de rachete a lovit depozite de armament aparţinând Hezbollah (susţinut de Teheran) sau ale forţelor iraniene”, afrimă SOHR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.