Comisarul european Corina Creţu afirmă, în mesajul de final de an, că "în ciuda unor răutăţi şi atacuri", încheie acest an cu satisfacţii profesionale mai mari ca oricând. Referindu-se la fondurile europene, ea remarcă faptul că "banii nu sunt totul", fiinds esenţiale şi proiectele de calitate, capacitatea administrativă, voinţa politică şi încheie spunând că, din păcate, "vor exista ţări care vor pierde fonduri la final de an".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dar banii nu sunt totul! Proiectele de calitate, capacitatea administrativă, colaborarea între instituţiile din fiecare ţară, reducerea birocraţiei, coordonarea, voinţa politică - toate acestea sunt esenţiale. Din păcate, vor exista ţări care vor pierde fonduri la final de an, dar situaţia exactă o vom cunoaşte abia la finalul lunii ianuarie", afirmă comisarul european.

Ea le mulţumeşte celor care au sprijinit-o şi au încurajat-o în momente care nu au fost întotdeauna uşoare.

"Consider că am facut maximum posibil, împreună cu echipa mea din Cabinet şi serviciile din subordinea mea, DG Regio, să ajutăm Statele Membre, implicit şi România, să folosească la maximum banii europeni nerambursabili, pentru proiecte de succes, care îmbunătăţesc viaţa oamenilor", scrue Corina Creţu într-o postare pe Facebook.

Cel mai important succes pentru ea, în acest an, declară că a fost propunerea privind bugetul european pentru perioada 2021-2027, unde, pentru prima oară, politica de coeziune are prevăzută cea mai mare anvelopă financiară: 373 miliarde de euro, pentru cele 27 state membre. 

"Am reuşit să găsim indicatori de alocare a fondurilor politicii de coeziune prin care să nu lăsăm nici o regiune în urmă, iar peste 80% din aceast buget ar urma să sprijine regiunile cu cele mai mari nevoi. Astfel, dacă Parlamentul European şi Consiliul vor vota formula propusă de Comisie, ţări ca România, Bulgaria, Grecia, Italia şi Spania vor avea alocări semnificativ mai mari faţă de perioada 2014-2020", precizează Creţu.

Un alt spect de care se declară mândră este cel al solidarităţii în caz de dezastre naturale - fie că vorbim de cutremurul din Italia, de incendiile din Portugalia sau Grecia.

"Am fost prezentă acolo unde autorităţile naţionale m-au invitat şi am ajutat cu tot ce am putut, în limitele Regulamentului Fondului de Solidaritate. Sper ca acesta să devină mai flexibil pentru viitoarea perioadă de programare", spune Corina Creţu.

Corina Creţu a avut anul acest mai multe dispute cu autorităţile de la Bucureşti în legătură cu folosirea fondurilor europene sau cu finanţarea unor proiecte din România.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.