Persoanele cu dizabilităţi vor primi un bilet unic de călătorie gratuită care le va permite să circule cu mijloace de transport diferite, după ce Guvernul a aprobat, joi, normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ aprobat joi stabileşte un model unic de bilet de călătorie gratuită care poate fi utilizat pentru tipuri diferite de transport interurban şi cu operatori de transport interurban diferiţi, astfel încât călătoria dus să se poată efectua cu un tip de transport interurban şi cu un operator de transport, iar călătoria întors cu alt tip de transport, respectiv cu alt operator.

De asemenea, Hotărârea de Guvern stabileşte că biletele de călătorie gratuite vor putea fi folosite, din 1 ianuarie 2019, şi pentru transport interurban cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial.

”Utilizarea biletului de călătorie gratuită, valabil atât la accesarea transportului interurban pe calea ferată, auto cât şi naval, facilitează circulaţia neîngrădită a persoanelor cu handicap, asistenţilor personali şi însoţitorilor acestora cu oricare din mijloacele de transport interurban, fără ca aceştia să fie condiţionaţi de tipul biletului (CFR, auto, transportul naval). Altfel spus, orice persoană cu dizabilităţi poate pleca cu trenul şi se poate întoarce cu autobuzul, spre exemplu”, a explicat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

Dreptul la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap este reglementat prin art. 24 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Persoana cu handicap grav şi însoţitorul acesteia beneficiază de câte 12 bilete gratuite dus-întors/an, iar persoana cu handicap accentuat primeşte 6 bilete/an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.