Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a adresat, joi, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care ”condamnă ferm modul dictatorial în care Guvernul României acţionează” şi afirmă că OUG privind măsurile fiscale arată ”lipsa totală de responsabilitate faţă de cetăţeni, dispreţ faţă de principiile democratice şi incapacitatea de a avea o minimă planificare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» condamnă ferm modul dictatorial în care Guvernul României acţionează, nerespectand prevederile legale, deşi trebuie să fie primul garant al respectării legii. Misiunea Guvernului este aceea de a administra interesele ţării şi ale cetăţenilor ei, nu afacerile personale ale membrilor săi şi ale celor care îi controlează. Măsurile fiscal-bugetare cuprinse în proiectul de OUG şi modul în care au fost prezentate public arată lipsa totală de responsabilitate faţă de cetăţeni, dispreţ faţă de principiile democratice şi incapacitatea de a avea o minimă planificare şi coerenţă în actul de guvernare”, au transmis, miercuri, sindicaliştii Cartel Alfa, într-o scrisoare deschisă adresată premierului.

Aceştia prcizează că susţin modificarea sistemului de taxare şi reformarea sistemului fiscal din România ”pentru a reduce presiunea pe salariaţi şi pe micii contribuabili către taxarea în schimb mai serioasă a averilor şi profiturilor marilor companii”.

”Astfel, ne delimităm de vocile, din păcate majoritare în spaţiul public, care anunţă disoluţia economiei la orice propunere de taxare. Nu susţinem nici discursul prin care introducerea unor noi taxe este legitimată prin etichete fals-moralizante. Companiile care fac profituri în România trebuie să contribuie corespunzător la bugetul public, pentru că aşa ar fi echitabil, nu ca o «pedeapsă» pentru comportamentul lor, care, în realitate, a fost încurajat şi tolerat de toate guvernele României din ultimii 30 de ani, prin facilităţi/subvenţii directe sau indirecte, scutiri de taxe, reducerea constantă a nivelului de impozitare etc”, mai spun sindicaliştii.

Aceştia cer retragerea Ordonanţei invocând mai multe motive. Printre acestea, faptul că măsurile duc la limitarea drepturilor salariaţilor din sectorul bugetar pentru condiţii de muncă şi a sporurilor aferente, dar şi faptul că proiectul de act normativ nu au făcut obiectul niciunei consultări prealabile cu partenerii sociali.

În plus, sondicaliştii susţin că proiectul aduce modificări majore la nu mai puţin de 16 legi, printre care Codul Muncii, Legea Educaţiei, Legea Sănătăţii, Legea Energiei, Legea salarizarii pentru personalul bugetar, Codul fiscal. De asemenea, Cartel Alfa reclamă lipsa unui studiu de impact.

”Proiectul de ordonanţă cuprinde măsuri croite pentru alimentarea unor reţele de influenţă (precum Fondul de Investiţii destinat fidelizării administraţiei locale), precum şi unele propuneri aberante de investiţii publice (subvenţionarea construirii pe bani publici a unor investiţii private, grădiniţe olimpice (??!!!), în condiţiile în care există sute de unităţi publice de învăţământ care au nevoie urgentă de reparaţii şi modernizări, iar accesul inegal la educaţie este o problemă reală şi gravă”, mai spun sindicaliştii.

Cartel Afla afirmă că proiectul de ordonanţă cuprinde ”măsuri fiscale discriminatorii, nejustificate, care mai curând favorizează un sistem clientelar decât să rezolve gravele probleme de pe piaţa muncii”.

”Proiectul de ordonanţă include măsuri de taxare retroactivă, iar noile taxe sunt anunţate cu mai puţin de două săptămâni înainte de a fi aplicate, când bugetele unităţilor sunt deja aprobate, în mare parte, şi negocierile colective pentru anul 2019 sunt în derulare sau finalizate. Introducerea posibilităţii de a retrage individual contribuţiile la Pilonul II de pensii nu are nicio justificare, decât distrugerea unui mecanism balansat (între pilonul I şi pilonul II), astfel încât lucrătorul să fie protejat indiferent de evolutia pieţei muncii sau a pieţelor financiare, cât şi crearea de discriminare între categoriile de pensionari. Proiectul de OUG, precum şi modul în care sunt formulate măsurile cuprinse în acesta arată fie un nivel toxic de incompetenţă, fie o totală lipsă de responsabilitate faţă de cetăţeni”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii cer convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.