Sesiunea de interpelări a Guvernului britanic, ultima în acest an, s-a tensionat miercuri, în Camera Comunelor, în urma unor afirmaţii jignitoare pe care liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn le-ar fi făcut la adresa premierului Theresa May, pe care ar fi calificat-o drept ”femeie proastă” ("stupid woman"), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unor dezbateri tensionate, săptămâna trecută, cu privire la Brexit, această şedinţă a început într-o atmosferă mult mai destinsă, iar parlamentarii şi-au făcut urări cu ocazia sărbătorilor.

Lucrurile s-au schimbat, însă, după ce Corbyn s-a lansat într-o serie de întrebări ostile cu privire la hotărârea luată săptămâna trecută de May de a amâna votul în vederea ratificării în Camera Comunelor a acordului retragerii încheiat cu Uniunea Europeană (UE).

Theresa May, care a supravieţuit săptămâna trecută unei moţiuni de cenzură interne a grupului parlamentar al Partidului său Conservator, nu s-a lăsat impresionată de acest atac.

În răspunsul său, ea a apreciat că Jeremy Corbyn ar face mai bine să verifice dacă membrii Partidului Laburist îi aprobă cu toţii linia politică pe tema problemei spionoase a divorţului între Londra şi Bruxelles.

”Am un sfat pentru foarte eminentul reprezentant - întoarceţi-vă!”, a declarat Theresa May, reluând o celebră expresie folosită în poveştile de Crăciun jucate la teatru, pentru a anunţa sosirea personajului negativ.

”Lor nu le este frică şi nici ţării lor”, a spus ea.

Evident vexat, Jeremy Corbyn a dat din cap şi a murmurat ”femeie proastă”, lucru care nu a scăpat ochiului camerelor de luat imagini de televiziune, ce transmiteau dezbaterile în direct.

Spiritele s-au încins, atunci, brusc, în Camera Comunelor, al cărei preşedinte, John Bercow, a declarat că nu a auzit ceea ce a spus Corbyn şi că nu este în măsură să ia o hotărâre cu privire la acest incident.

”El nu a catalogat-o drept femeie proastă, aşadar cred că nu există vreun motiv să prezinte scuze. Din câte ştiu, el a spus «oameni stupizi»”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Corbyn.

Liderul laburist a dezminţit, la rândul său, că a insultat-o pe Theresa May şi a declarat că a spus ”oameni stupizi” ("stupid people") despre aleşii din Camera Comunelor care iau Brexitul drept o pantomimă de Crăciun.

Un incident de această natură a avut loc în Parlamentul britanic în iunie, când ministrul însărcinat cu Relaţiile cu Parlamentul Andrea Leadsom a fost catalogată drept ”femeie proastă”, potrivit lui John Bercow.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.