Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, afirmă că Asociaţia „Moldova se dezvoltă” este o reacţie la stadiul economic în care se află această regiune: cotropită de sărăcie, cel mai mare exportator de forţă de muncă, total lipsită de infrastructura de bază pentru a atrage investitori şi cu o depopulare care a devenit alarmantă. ”E un semnal de alarmă că nu se mai poate, nu mai avem răbdare, nu mai putem aştepta să ne vină rezolvarea din altă parte”, mai spune primarul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am întâlnit la Suceava şapte primari, Mihai Chirica (Iaşi), Ion Lungu (Suceava), Mihăiţă Negură (Câmpulung Moldovenesc), Ilie Boncheş (Vatra Dornei), Cătălin Flutur (Botoşani), Dragoş Chitic (Piatra Neamţ) şi Lucian Micu (Roman), pentru a arăta că nu este o regiune plină de orgolii, ci că vrem să punem cu toţii sufletul, umărul şi toată ştiinţa noastră pentru a face ceva pentru această regiune. Nu este o asociaţie de tip închis, ci e deschisă şi altor primari. Vrem să grăbim proiectul de traversare a munţilor către Vestul Europei prin Autostrada Iaşi - Târgu Mureş, să grăbim construirea unei autostrăzi între Nordul şi Sudul ţării, să creştem calitatea vieţii prin distribuirea utilităţilor necesare către toate localităţile din Moldova şi să remediem celelalte neajunsuri de care suferă toţi moldovenii şi care îi determină, prin lipsa lor, să părăsească regiunea sau chiar ţara”, mai precizează Mihai Chirica pe contul său de Facebook.

Primarul Iaşiului spune că este un semnal de alarmă către autorităţile centrale.

”E un semnal de alarmă că nu se mai poate, nu mai avem răbdare, nu mai putem aştepta să ne vină rezolvarea din altă parte. Vrem să dăm sprijin statului, să arătăm că Moldova se poate dezvolta alături de celelalte regiuni ale Europei şi că putem micşora disparităţile între ele. Nu vrem să transformăm aceste neajunsuri în nuclee separatiste, ci să tragem un semnal de alarmă către autorităţile centrale care, nici în acest moment, nu înţeleg că Moldova se află într-o situaţie critică şi are nevoie de un ajutor rapid pentru a micşora diferenţele între Est şi Vest”, afirmă Chirică.

El precizează că, până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, urmează a fi creată o structură juridică de tip asociaţie intercomunitară, urmând ca specialişti ai municipiilor menţionate să formeze un grup de lucru care va elabora proiectele.

Obiectivul principal al Asociaţiei îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport de importanţă regională şi naţională, anume autostrada Iaşi - Târgu Mureş, autostrada Nord - Sud, care să lege Moldova de Bucureşti, construirea şoselelor de centură la nivelul oraşelor asociate, interconectarea cu reţelele de transport european, inclusiv spre Ucraina şi Moldova, modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni, menţionează Chirica.

Mihai Chirica mai spune că printre obiectivele noii entităţi se numără şi îmbunătăţirea mediului economic, promovarea ocupării şi sprijinirea mobilităţii forţei de muncă, descentralizarea şi reducerea sărăciei.

Primarii a şapte localităţi din Regiunea de nord-est, printre care cei de la Iaşi, Suceava, Botoşani şi Piatra Neamţ, au semnat, luni, acordul pentru înfiinţarea Asociaţiei "Moldova se dezvoltă", iniţiatorii demersului susţinând că nu este vorba despre o replică la Alianţa Vestului. Documentul a fost semnat de către primarii Mihai Chirica (Iaşi), Cătălin Flutur (Botoşani), Dragoş Chitic (Piatra Neamţ), Ion Lungu (Suceava), Mihăiţă Negură (Câmpulung Moldovenesc), Ilie Boncheş (Vatra Dornei) şi Lucian Micu (Roman). Cu excepţia lui Mihai Chirica, toţi ceilalţi şase primari sunt membri PNL. Edilul ieşean a fost exclus la începutul anului din PSD, iar în prezent activează ca independent.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.