Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a anunţat marţi, în Parlament, că 3.500 de militari sunt ”pregătiţi” să intervină în cazul în care ţara iese din Uniunea Europeană (UE) fără acord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti militari - inclusiv rezervişti - vor fi ”pregătiţi” să susţină serviciile guvernamentale care vor anunţa că au nevoie, în pofida faptului că nu s-a depus ”vreo cerere oficială” în acest sens, a precizat ministrul.

Guvernul Theresai May a decis marţi să accelereze pregătirile în eventualitatea unei ieşiri din UE fără acord, pe care a transformat-o de-acum într-o ”prioritate operaţională”, cu 100 de zile înaintea Brexitului, prevăzut la 29 martie.

”Cu doar trei luni înaintea ieşirii din Uniunea Europeană, noi am atins acum punctul în care trebuie să accelerăm aceste pregătiri”, a declarat un purtător de cuvânt al lui May, la finalul ultimului consiliu de miniştri din acest an.

În pofida faptului că implementarea acordului retragerii încheiat cu Bruxellesul rămâne prioritară, scenariul unui ”no deal” va constitui ”o prioritate operaţională a Guvernului”, a precizat ministrul Brexitului Stephen Barclay..

Theresa May a încheiat cu Bruxellesul un acord de divorţ, după 17 luni de negocieri dificile, pe care doreşte ca parlamentarii să-l ratifice, însă aceştia îi sunt în majoritate ostili, consolidând scenariul unei ieşiri fără acord.

Stephen Barcaly a adăugat că ”ritmul” publicării unor recomandări adresate întreprinderilor şi gospodăriilor va creşte.

POSIBIL HAOS

Guvernul a publicat deja, în ultimele luni, zeci de note tehnice evocând - în caz de ”no deal” - o creştere a cheltuielilor telefonice şi bancare, eventuale penurii de medicamente sau un posibil haos în transporturi.

Banca Angliei a avertizat, la rândul ei, cu privire la o prăbuşire a lirei sterline şi o creştere extrem de puternică a şomajului.

Potrivit Downing Street, aproximativ 80.000 de întreprinderi, care vor fi cele mai afectate, urmează să primească un e-mail în viitoarele zile, iar un ghid de peste 100 de pagini urmează să fie publicat online.

La rândul său, Comisia Europeană (CE) şi-a intensificat şi ea pregăturiele cu privire la un ”no deal”, pe care urmează să le prezinte miercuri.

Theresa May a amânat în ultimul moment un vot în vederea unei ratificări a proiectului acordului său, prevăzut iniţial la 11 decembrie, de teama riscului respingerii acestuia de către deputaţi, indiferent că susţin un Brexit fără concesii sau o rămânere în clubul european. Textul urmează, în prezent, să fie supus votului în a treia săptămână din ianuarie.

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a depus luni o moţiune de cenzură vizând-o pe Theresa May, în urma refuzului acesteia de a convoca vorul în vederea ratificării îniante de săptămâna 14-20 ianuarie. Partidul Laburist vrea ca deputaţii să poată să se pronunţe înaintea vacanţei parlamentare de sărbători, din 21 decembrie până la 6 ianuarie.

”LOVITURĂ DE PUB”

Însă demersul are puţine şanse de izbândă. Guvernul, căruia-i revine decizia de a permite organizarea unei dezbateri şi unui vot cu privire la o asemenea moţiune, intenţionează să se opună.

Partidul Laburist poate să depună o moţiune de cenzură vizând întregul Executiv, ceea ce ar putea să declanşeze noi alegeri generale.

”Problema este când şi nu dacă vom sfida Guvernul printr-o moţiune de cenzură globală”, a avertizat, la BBC, ministrul Locuinţelor din cadrul Cabinetului din umbră al Partidului Laburist John Healey.

O asemenea moţiune ar avea însă puţine şanse să treacă la ora actuală, în contextul în care Executivul a primit susţinerea unor Brexiteri - aceiaşi care au încercat în zadar să o răstoarne pe May de la putere săptămâna trecută, printr-o moţiune de cenzură în cadrul grupului lor parlamentar - şi al aliatului său nord-irlandez, micul partid unionist DUP, care-i asigură o majoritate fragilă.

În faţa blocării situaţiei, tot mai multe voci se ridică pentru a susţine organizarea unui al doilea referendum, atât în opoziţie, cât şi în rândul conservatorilor.

Aproximativ 50 de personalităţi din lumea economică au apărat, de asemenea, această opţiune, marţi, în cotidianul Daily Telegraph, în pofida faptului că ea este respinsă în mod categoric de către Theresa May.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.