Primarii a şapte localităţi din Regiunea de nord-est, printre care cei de la Iaşi, Suceava, Botoşani şi Piatra Neamţ, au semnat, luni, acordul pentru înfiinţarea Asociaţiei "Moldova se dezvoltă", iniţiatorii demersului susţinând că nu este vorba despre o replică la Alianţa Vestului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul a fost semnat, luni, la Suceav,a de către primarii Mihai Chirica (Iaşi), Cătălin Flutur (Botoşani), Dragoş Chitic (Piatra Neamţ), Ion Lungu (Suceava), Mihăiţă Negură (Câmpulung Moldovenesc), Ilie Boncheş (Vatra Dornei) şi Lucian Micu (Roman). Cu excepţia lui Mihai Chirica, toţi ceilalţi şase primari sunt membri PNL. Edilul ieşean a fost exclus la începutul anului din PSD, iar în prezent activează ca independent.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus că Asociaţia "Moldova se dezvoltă” nu este o replică la Alianţa Vestului şi că această structură este deschisă tuturor oraşelor care vor să se alăture.

"Această asociaţie trebuia să o avem mai demult, având în vedere că problemele de aici sunt mult mai grave decât cele ale Vestului. Îi felicit pe cei patru primari vrednici din vestul ţării, dar nu avem de-a face cu ei. Şi noi în Moldova avem primari vrednici, care şi-au făcut datoria, dar din cauza poziţionării noastre geografice, mai mult spre Est decât spre Vest, avem aceste probleme. Faptul că nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal şi Bucureşti, este o mare problemă. Aşa cum i-am spus şi preşedintelui României, la şedinţa Asociaţiilor Municipiilor din România, în măsura în care aceste probleme nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare. Am decis, cei şapte primari care suntem aici, să facem acest parteneriat între localităţi, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, european, dar şi cu alte organisme, în ideea de a dezvolta zona Moldovei", a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat că nu este vorba despre un manifest politic şi că "nu suntem pe picior de război cu nimeni".

"Nu avem orgolii. Ne dorim cu toţii să nu mai fim săraci şi să ne luăm soarta în mâini. Vrem o Românie dezvoltată echilibrat, iar pentru asta avem nevoie în primul rând de infrastructură. Ne lipsesc căile de comunicaţii nord-sud şi est-vest. Nu ştim evoluţia politică a fiecăruia dintre noi, doar Dumnezeu ştie, dar responsabilitatea devine tot mai mare pentru vremurile pe care le trăim", a declarat edilul ieşean Mihai Chirica.

Semnatarii acordului pentru înfiinţarea Asociaţiei "Moldova se dezvoltă" reclamă în principal lipsa unei strategii coerente de dezvoltare şi de alocare a resurselor, în vederea reducerii decalajelor între estul şi vestul ţării.

Cei şapte primari afirmă că Moldova are nevoie de autostrada către Ardeal, o legătură rutieră rapidă către Bucureşti, precum şi trenuri de mare viteză care să asigure interconectivitatea cu celelalte regiuni.

Până la finalul primului trimestru al anului 2019 va fi creată structura juridică, de tip asociaţie intercomunitară, cu scopul atragerii de fonduri europene, dar şi pentru a asigura o reprezentativitate mai mare în discuţiile cu guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.