Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a anunţat, luni, că cere Guvernului adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru majorarea sumei alocate medicamentelor în vederea scăderii taxei clawback, conform declaraţiei susţinute de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea în 11 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 11 decembrie, Pintea a declarat că va fi promovată o hotărâre care va avea ca efect scăderea taxei clawback.

Luni, APMGR a atras atenţia că dezinteresul autorităţilor faţă de aplicarea taxei clawback diferenţiat pune în pericol soarta a milioane de pacienţi români care folosesc medicamente ieftine, fiind primele afectate de lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback.

”APMGR trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia extrem de gravă la nivelul sistemului de sănătate în contextul în care alte mii de medicamente vor dispărea în 2019 şi multe linii de producţie ale fabricilor româneşti vor fi închise”, se arată în comunicat.

Asociaţia ar fi trimis către autorităţi mai multe soluţii viabile în acest sens, a subliniat preşedintele APMGR, Adrian Grecu.

”APMGR a înaintat Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice mai multe soluţii viabile pentru a asigura accesul pacienţilor la aceste medicamente generice de o importanţă strategică în terapiile pe care le urmează, în primul rând prin introducerea metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback, ȋn funcţie de preţul de referinţă generic”, a declarat Adrian Grecu.

Producătorii au subliniat că această soluţie, care a fost validată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ca fiind una viabilă, ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18,57% ȋn trimestrul 4 al acestui an, faţă de nivelul de 27,53% rezultat din aplicarea modului actual de calcul al taxei, fără a avea un impact asupra bugetului de stat.

Mai mult, Consiliul Concurenţei consideră că aplicarea contribuţiei diferenţiate ar aduce beneficii bugetare, potrivit asociaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.