Emmanuel Macron a vizitat, la trei zile după atentatul în Piaţa de Crăciun, un Strasbourg îndurerat, unde bilanţul atentatului jihadist a crescut la patru morţi, după moartea unui jurnalist italian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O victimă se află în moarte cerebrală, iar alte 11 sunt rănite, unele grav.

Şeful statului francez s-a recules, cu  ochii închişi, în Place Kleber, în centrul istoric, vineri seara, în faţa memorialului improvizat al victimelor, şi a depus un trandafir alb, în timp ce detaşamente militare intonau, împreună cu mulţimea, o Marseillaise a capella. Sute de lumânări, flori şi mesaje au fost depuse acolo de miercuri. El a salutat, apoi, îndelung, forţele de ordine.

La sosirea sa pe aeroportul de la Strasbourg, şeful statului francez s-a întâlnit, timp de o jumătate de oră, cu câţiva membri ai forţelor de ordine care au intervenit în prima linie, în încercarea de a-l opri pe Chérif Chekatt, delincventul multirecidivist devenit jihadist, ucis joi seara în urma unor căutări de 48 de ore.

După vizita în Place Kleber, Macron a intrat în atmosfera emoţionantă a Pieţei de Crăciun, închisă de la atentat şi redeschisă vineri la ora locală 11.00 (12.00, ora României). Pe o alee, o imagine va rămâne un simbol, în care preşedintele a consolat îndelung un copil în lacrimi.

”Întreaga naţiune este alături de locuitorii Strasbourgului. Acesta este lucrul pe care am vrut să li-l spun astă seară”, a declarat el.

Înainte să se întoarcă la Paris, Macron s-a dus în centrul de primire a familiilor. El a salutat o asociaţie de ajutorare a victimelor şi celula psihologică a SAMU. Apoi, într-o cameră, el s-a întâlnit cu rude ale locuitorului Strasbourgului Pascal Verdenne, în vârstă de 61 de ani, una dintre persoanele ucise în atentat.

”Oamenii au nevoie să exprime afecţiune şi să primească afecţiune”, a comentat după vizită Alain Fontanel, prim adjunct PS în oraş. ”Este rolul preşedintelui şi este ceea ce face”, a declarat el pentru AFP.

Italia a anunţat vineri după-amiaza moartea lui Antonio Megalizzi, un jurnalist italian în vârstă de 28 de ani, originar din Trento (nord-est). Tânărul, care acoperea o sesiune a Parlamentului European (PE) la Strasbourg a fost atins la cap şi a fost inoperabil.

”RISC DE ATENTAT”

Planul Vigipirate a fost coborât vineri seara în toată Franţa la nivelul ”risc de atentat”, după ce a fost ridicat la cel mai înalt nivel, ”urgenţă de atentat” în urma atacului armat de la Strasbourg.

Metropola alsaciană a continuat, vineri, să-şi panseze rănile, la funeraliile unui garajist afgan venit în Franţa pentru a scăpa violenţei din ţara sa şicăzut sub gloanţele lui Chérif Chekatt.

”Cel mai bun dintre oameni”, a declarat imamul, nu este ”cel care este cel mai util musulmanilor, evreilor, creştinilor sau ateilor, ci întregii umanităţi”.

Venit la Strasbourg, procuroul Parisului Rémy Heitz a anunţat că alte două persoane din anturajul atacatorului au fost plasate în arest prevenitv, numărul total crescând astfel la şapte.

Ancheta urmează ca, în prezent, a spus el, ”să identifice eventuali complici sau coautori” susceptibili să-l fi ajutat sau încurajat pe Chekatt, ucis joi către ora locală 21.00 (22.00, ora României) în cartierul Neudorf, acolo unde i s-a pierdut urma după atentat.

”TOTAL OPORTUNIST”

Poliţişti i-au povestit şefului statului cum, după ce au reperat ”un individ suspect, care purta aceeaşi haină” ca Chérif Chekkat în semnalmente, patrula s-a oprit în dreptul său după care a deschis portiera, joi seara.

”L-am luat în cătarea armelor noastre. El avea mâna dreaptă în buzunar. I-am spus «scoate-ţi-vă mâinile din buzubare», iar el a tras un glonţ care a intrat în Berlingo, în spatele capului meu”, i-a spus el preşedintelui. ”Am tras până când a rămas nemişcat cu faţa la pământ, iar asta s-a întâmplat foarte repede”.

Bărbatul ”făcea parte dintre soldaţii” grupării Statul Islamic, a anunţat Amaq, media sa de propagandă. O revendicare ”total oportunistă”, a apreciat vineri ministrul de Interne Christophe Castaner.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, o femeie a văzut, joi  după-amiaza un bărbat care semăna cu fugarul, rănit la braţ. Urme de sânge şi imagini video le-au permis poliţiştilor să fie siguri că era chiar el.

Marţi seara, cu puţin înainte de ora locală 20.00 (21.00. ora României), el a intrat în centrul istoric şi a tras în mai multe rânduri în trecători, iar pe alţii rănindu-i cu lovituri de cuţit. Martori l-au auzit strigând ”Allah Akbar” (”Allah e mare”).

El a fost implicat după aceea în schimburi de focuri de armă cu forţe de ordine şi a fost rănit la braţ, după care a reuşit să fugă cu un taxi, în care a povestit ceea ce tocmai făcuse.

Născut la Strasbourg, Chérif Chekatt a fost condamnat în 27 de rânduri în Franţa, în Germania şi în Elveşia, iar pe numele său s-a emis o fişă ”S” (”siguranţa statului”) de radicalizare islamistă.

În timpul detenţiei la închisoare, a fost reperat din cauza prozelitismului său. El era urmărit de serviciile de informaţii interne de când a ieşit din închisoare, fără să se detecteze veleităţi ale unei treceri la fapte.

În ziua atacului el urma să fie arestat de jandarmi, într-o anchetă de drept comun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.