Liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, susţine că SpitalulRregional de Urgenţă de la Iaşi va costa cu 170 de milioane de euro mai mult decât cel de la Cluj, întrucât terenul ales la Iaşi pentru această construcţie nu are utilităţi, nici căi de acces şi este situat pe un versant. ”Sunt interese imobiliare certe din partea apropiaţilor primarului, iar asta ne costă în plus”, a spus Bodea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Bodea a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că ”orgoliul maladiv” al primarului Iaşiului Mihai Chirica va creşte costul spitalului regional de urgenţe de la Iaşi cu 170 de milioane de euro, din cauza amplasamentului ales, care necesită investiţii de anvergură.

Spitalul regional de la Iaşi urmează să fie construit în interiorul municipiului, în zona Moara de Vânt, în timp ce iniţial una dintre variante era ca investiţia să fie realizată la marginea Iaşiului, în comuna Miroslava, unde, potrivit liberalului Bodea, accesul s-ar face mult mai uşor şi există toate utilităţile.

”În zona Moara de Vânt sunt interese imobiliare certe din partea apropiaţilor primarului, iar asta ne costă în plus aproximativ 170 milioane de euro, din care aproape 70 de milioane de euro este nota de plată ce trebuie să o suporte doar ieşenii. Mihai Chirica si Maricel Popa (şeful CJ Iaşi, totodată liderul filialei ieşene a PSD – n.r.) au decis peste orice logică şi expertiză să amplaseze spitalul în cel mai nepotrivit loc. În condiţiile în care Ministerul Sănătăţii este calic, guvernul PSD-ALDE este calic şi pe deasupra certat cu Comisia Europeană, această notă de plată trebuie plătită de ieşeni”, a afirmat liderul filialei municipale a PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea.

El a mai spus că investiţia similară de la Cluj este de 377 milioane de euro, în timp ce la Iaşi costul estimat este de 470 de milioane de euro, la care se adaugă peste 70 de milioane de euro, pentru utilităţi şi căi de acces.

”La Cluj nu îi costă decât să se înţepe câţiva zeci de metri în viitoarea centură şi în drumul naţional existent. La Iaşi avem doar un teren fără utilităţi, fără căi de acces, fără nimic. Şi terenul este foarte problematic, fiind un versant nestabilizat, iar acest lucru va antrena costuri suplimentare pentru săpături, stabilizări şi fundaţii speciale pentru întreaga infrastructură de spital”, a mai spus Marius Bodea.

El a mai declarat că spitalul de la Cluj va avea 910 paturi, iar cel de la Iaşi doar 850, iar asta înseamnă că ”unii fac un spital care va deservi mai multe persoane, cu mai puţini bani”.

Potrivit liberalului Marius Bodea, soluţia ar fi ca şefii Iaşiului să repună proiectul în discuţie la Ministerul Sănătăţii şi să propună varianta iniţială pentru amplasament, adică localitatea Miroslava.

”Putem evita această uriaşă notă de plată a incompetenţei. Mutarea amplasamentului este încă posibilă, cu atât mai mult cu cât incompetenţii de la PSD vor să ducă finanţarea pentru exerciţiul financiar viitor”, a adăugat liderul PNL Iaşi.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat, marţi, la Iaşi, că a cerut Comisiei Europene suplimentarea fondurilor pentru construcţia spitalelor regionale, dar că i s-a transmis că acest lucru este posibil doar în cadrul exerciţiului financiar următor, adică în perioada 2021-2027.

Sorina Pintea a precizat că este eronată informaţia că autorităţile române nu au cerut suplimentarea de fonduri pentru construcţia spitalelor de urgenţă de la Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova, ci ”ni s-a spus că nu se poate”.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a afirmat că ”teoretic”, spitalul regional de urgenţă de la Iaşi trebuie finalizat în 2023, pentru a putea recupera toţi banii europeni, ea precizând că investiţia ar putea fi gata un an mai târziu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.