Ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland a anunţat, la două zile după arestarea unui fost diplomat canadian, că nu are veşti de la alt cetăţean care a anunţat că era interogat de autorităţile chineze, pe fondul unor tensiuni puternice în urma scandalului Huawei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem la curent cu faptul că un canadian ne-a contactat pentru că era interogat de autorităţile chineze”, a declarat Freeland într-o conferinţă de presă la Ottawa, în contextul în care fostul diplomat canadian Michael Kovrig a fost arestat luni, la Beijing.

Acest anunţ a fost făcut totodată la o zi după eliberarea, la Vancouver, pe cauţiune a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, în aşteptarea unei proceduri de extrădare către Statele Unite.

Washingtonul o suspectează de complicitate la fraudă în vederea ocolirii sancţiunilor americane impuse Iranului. Beijingul a ameninţat Ottawa cu represalii după arestarea acesteia, la 1 decembrie, la Vancouver, la solicitarea Statelor Unite.

Şefa diplomaţiei canadiene a refuzat să facă alte precizări despre identitatea acestui al doilea cetăţean canadian, din cauza ”situaţiei (sale) delicate”.

”Noi nu l-am putut contacta de când ne-a avertizat. Acţionăm pentru a stabili unde se află şi am ridicat problema pe lângă autorităţile chineze”, a precizat ea.

Miercuri seara, cotidianul Globe and Mail l-a identificat ca fiind Michael Spavor, un canadian a cărui societate organizează vizite în Coreea de Nord pentru turişti sau jucători de hochei.

Acest bărbat, care locuieşte în China, a devenit cunoscut ajutându-l pe fostul baschetbalist american Dennis Rodman să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, precizează ziarul.

Ottawa a confirmat marţi arestarea în China a altui canadian, Michael Kovrig, un fost diplomat care lucrează la centrul de reflecţie International Crisis Group (ICG), cu sediul la Berlin.

El a fost arestat luni seara, la Beijing, de agenţi ai Securităţii statului, a precizat ICG.

La rândul său, China a informat în mod oficial Ottawa cu privire la această arestare - prin fax -, miercuri dimineaţa, a precizat Freeland.

”Canada este foarte îngrijorată de detenţia domnului Kovrig şi a ridicat problema direct pe lângă conducătorichinezi”, a adăugat ea.

Michael Kovrig lucrează la Hong Kong pentru ICG, în probleme de politică externă şi de securitate în regiune, mai ales în peninsula coreeană.

Însă ICG şi-a închis biroul în capitala chineză după ce Beijingul a adoptat o lege privind ONG-urile, care a intrat în vigoare în 2017, vizând să controleze mai bine activităţile, pe teritoriul său, a unor organizaţii străine.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a subliniat miercuri că ICG nu este înregistrat în China şi să angajaţii săi ”încalcă” legea dacă desfăşoară activităţi în această ţară.

CRITICĂ INDIRECTĂ LA ADRESA LUI TRUMP

Nici China şi nici Canada nu au confirmat că arestarea lui Kovrig este ”consecinţa” cazului Meng Wanzhou, însă rude ale canadianului sunt convinse - cele două cazuri sunt legate.

”Este clar că Guvernul chinez vrea să exercite un maximum de presiune asupra Guvernului canadian”, apreciază Guy Saint-Jacques, un fost ambasador al canadei în China, cu care a lucrat Kovrig.

Freeland a criticat, de asemenea, în mod indirect, declaraţii ale preşedintelui american Donald Trump, care s-a declarat pregătit să intervină în cazul Meng Wanzhou - cu scopul de a menţine bune relaţii economice cu Beijingul. El a dat totodată asigurări că va face ”tot ceea ce bine” pentru a ajuta Statele Unite.

”Partenerii noştri în materie de extrădare nu ar trebui să politizeze procesul de extrădare sau să-l folosească în alte scopuri decât căutarea dreptăţii şi respectul legii”, a comentat şefa diplomaţiei canadiene.

Freeland a avertizat Washingtonul că decizia finală de extrădare sau nu a lui Meng - care va reveni Ministerului canadian al Justiţiei - va fi luată pe considerente juridice şi nu politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.