Un carnet Stasi pe numele ”mr. (maior) Vladimir Putin”, actualul preşedinte rus, un fost agent KGB staţionat în Germania în anii '80, a fost găsit la Dresda, în Germania, în arhivele fostei poliţii secrete, dezvăluie revista germană Bold, relatează revista Slate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stasi era ”Ministerul Securităţii Statului” - poliţia politică a Republicii Democratice Germania (RDG), însărcinată cu supravegherea, spionajul şi contraspionajul începând din anii '50 şi până la căderea Zidului Berlinului.

Este de notorietate publică faptul că în anii '80 Putin era agent al fostelor servicii secrete sovietice KGB în post în Germania. El a fost trimis în post la Dresda, în mod oficial ca angajat al consulatului, dar în realitate cu scopul de a recruta noii spioni şi spioane.

Carnetul de identificare Stasi oferă noi precizări cu privire la activităţile sale pe când încă era spion.

Potrivit Bild, care l-a intervievat pe custodele arhivelor Stasi, acest carnet îi permitea lui Putin să intre şi să iasă din birourile Stasi fără să fie obligat să menţioneze că făcea parte din KGB.

Însă simpla existenţă a carnetului nu dovedeşte că actualul şef al Federaţiei ruse lucra în mod direct pentru Stasi. Ci doar că el colabora, cel puţin strâns, cu poliţia politică a RDG.

Kremlinul nu a vrut să infirme sau să confirme că Putin a lucrat pentru Stasi.

”Pe vremea URSS, KGB şi Stasi erau servicii partenere, aşa că un asemenea schimb de paşapoarte de serviciu între cele două organizaţii poate că nu este de exclus”, declară un purtător de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de portal de propagandă care are legături directe cu Guvernul rus Sputnik.

Peskov şi-a exprimat totodată unele ”îndoieli” cu privire la autenticitatea documentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.