Circa 44% dintre români intenţionează să contracteze un credit în următoarele şase luni, cei mai mulţi dintre ţările europene prezente într-un sondaj efectuat de către GfK pentru grupul britanic International Personal Finance, din care face parte şi Provident Financial România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opţiune de finanţare, potrivit sondajului.

”Global, doar Mexic devansează România, cu 48%, în timp ce, pe continent, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni şi doar 11% dintre spanioli intenţionează să apeleze la creditare în următoarele şase luni”, se arată în comunicat.

Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt îmbunătăţirea locuinţei - 47%, achiziţia unei maşini - 44%, produsele electronice şi electrocasnice - 41%, cheltuielile cu sănătatea - 41% şi cele neprevăzute – 37%.

”Şase din 10 români alocă între 10 şi 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelaşi procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre vecinii unguri şi polonezi, 55% dintre spanioli şi 51% dintre cehi”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, respondenţii din România sunt mai precauţi şi doar 2% alocă peste 60% din venituri, faţă de 3% în Polonia şi chiar 8% în Lituania. În plus, 8 din 10 români sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situaţia din Cehia.

”Pe de altă parte, doar 60% dintre lituanieni afirmă că achitarea unui împrumut este confortabilă. De asemenea, tot opt din 10 români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor, în media europeană. Cehilor le-a fost cel mai uşor să se încadreze în termenele necesare plăţii ratelor – 86%, iar cel mai dificil a fost pentru respondenţii din Ungaria – 69%”, se arată în comunicat.

Într-o discuţie despre situaţia financiară a familiei, principalele motive pentru care românii consideră că aceasta s-a îmbunătăţit sunt creşterea salariului – 62%, noi circumstanţe în familie pentru un sfert dintre cei chestionaţi şi un nou loc de muncă, pentru 18%.

”La polul opus, primul aspect menţionat drept cauză a înrăutăţirii situaţiei financiare este creşterea costului vieţii, în 82% dintre cazuri, urmat de schimbarea circumstanţelor familiale pentru 35% şi, respectiv, scăderea salariului pentru 17% dintre respondenţi”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.