Exista o diferenta intre a fi un adevarat pasionat de vinuri si a te delecta cu cate un pahar din cand in cand. Partea cea mai interesanta despre prima categorie de persoane este ca invata permanent lucruri noi pe masura ce experimenteaza noi sortimente. Internetul ne ofera foarte multe informatii despre vinuri, asa ca este foarte usor sa devii propriul tau somelier (pe scurt, somelierul este persoana care, in domeniul restaurantelor, se ocupa cu alegerea celor mai bune bauturi pentru clienti) sau sa-ti impresionezi prietenii urmatoarea data cand va intalniti sa petreceti seara impreuna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Citeste acest articol si afla cre sunt principalele lucruri pe care oricine ar trebui sa le cunoasca despre vinuri.

Cum se tine paharul de vin

Tine paharul de vin rosu de cupa, iar pe cel de vin alb de picior. Caldura mainilor tale va incalzi temperatura vinului alb, lucru care-i va afecta si gustul. Acesta nu este si cazul vinurilor rosii, care se consuma la temperatura camerei.  

Corpul vinurilor

Este deja binecunoscuta expresia „corpul vinului”. Exista mai multe varietati de vinuri pe care trebuie sa le iei in considerare. In general, vinurile albe sunt mai usoare decat cele rosii. Totusi, corpul unui anumit vin este determinat de continutul de alcool. Cu cat un vin contine o cantitate mai mare de alcool, cu atat experienta senzoriala va fi mai puternica si viceversa. Vinurile cu peste 13,5% alcool sunt considerate robuste, cele cu 12,5-13,5% alcool sunt corpolente, in timp ce vinurile cu sub 12,5% alcool sunt slabe.

Data de expirare

Vinurile slabe trebuie sa fie consumate la maxim 3 zile dupa ce au fost deschise. Cele mai corpolente sunt la fel de savuroase si dupa 10 zile. Mai exact, vinurile albe rezista intre 1-3 zile, iar cele rosii au un termen de valabilitate de 1-2 saptamani. Daca vrei sa depozitezi pentru o perioada mai lunga o sticla deschisa de vin alb, pune-o la frigider impreuna cu dopul de pluta original. Si in cazul vinului rosu se aplica aceeasi regula, insa este necesar sa astepti cateva ore dupa ce o scoti de la frigider pentru a te bucura de gustul sau in toata savoarea sa.

„Picioarele vinului”

Cunoscute si sub numele de „lacrimile vinului”, „picioarele vinului” sunt siroaiele care apar pe marginea paharului dupa ce vinul este agitat printr-o micare circulara. Se spune ca acestea ofera informatii despre calitatea vinurilor. In fapt, acest fenomen se poate explica fizic prin ceea ce se numeste „tensiune superficiala” si face trimitere la modul in care se comporta alcoolul din vin in contact cu aerul (se evapora). Desigur, este de specificat faptul ca vinurile cu o concentratie mai mare de alcool au „picioare” mai dese, insa este imposibil chiar si pentru cei mai priceputi cunoscatori sa determine concentratia alcoolica exacta a unui vin ghidandu-se dupa acest aspect. In plus, umiditatea si temperatura din camera pot afecta rata de formare a „picioarelor”. Mult mai simplu e sa citim eticheta.

Ce sunt, de fapt, vinurile seci?

Atunci cand anumite vinuri sunt caracterizate ca fiind „seci” inseamna ca acestea nu contin zahar adaugat. Cu alte cuvinte, nu face referire la faptul ca acestea iti usuca gura. Cand vinul fermenteaza se produce alcoolul, iar drojdia mananca zaharul prezent in amestec. Daca drojdiei i se permite sa elimine intreaga cantitate de zahar, atunci vorbim despre vinuri seci. Desigur, exista si sortimente dem-seci sau dulci, in functie de cat de mult dureaza procesul de fermentare.

Esti in cautarea unor vinuri pe care sa le savurezi cu placere pana la ultima picatura? Una dintre cele mai impresionante selectii se afla in magazinul online www.beicevrei.ro. Intra pe site si profita de cele mai bune preturi la sortimentele de top.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.