Selwa Anthony, agent literar, este obligată să plătească scriitoarei australiene Kate Morton peste 500.000 de dolari americani după ce a pierdut procesul intentat autoarei căreia îi cerea 15% comision din veniturile generate de primele şase cărţi ale acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anthony a intentat procesul la o curte de justiţie din Noua Galie de Sud, scrie The Guardian.

Acţiunea reconvenţională a lui Morton a făcut referire la comportamentul lui Anthony în privinţa negocierii drepturilor de publicare la nivel global.

Judecătoarea Julie Ward a respins plângerea lui Anthony şi, parţial, a susţinut acţiunea lui Morton, hotărând ca agenta să plătească scriitoarei suma de 514.558 de dolari.

Selwa Anthony, agent literar cu o experienţă de 30 de ani, a fost concediată de Morton în decembrie 2015.

Ea a susţinut că - potrivit practicilor sale obişnuite - a făcut o înţelegere verbală cu Morton, în martie 2002, într-o discuţie telefonică, că va primi comision pentru cărţi.

„La momentul audierii, cinci dintre cărţile doamnei Morton fuseseră publicate, din vânzarea cărora sume substanţiale (aproximativ 17 milioane de dolari) au fost câştigate prin drepturi de autor”, a spus judecătoarea.

Ward a mai precizat că nu a fost contestat că Anthony a fost agenta lui Morton în vederea acordurilor de publicare pentru primele şase cărţi ale autoarei.

Scriitoarea în vârstă de 42 de ani a spus însă că acordul verbal făcea referire la perioada în care ele lucrau împreună.

Judecătoarea nu a acceptat conversaţia din 2002 şi a spus că nu există un motiv logic pentru încheierea unui astfel de acord în acel stadiu.

Ea a precizat că orice altă înţelegere făcută mai târziu nu o îndreptăţeşte pe Anthony să primească un comision dincolo de perioada în care a colaborat cu Morton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.