Annegret cum? Abia cunoscută în Germania, în urmă cu doi ani, această femeie din Saarland cu un nume aproape nepronunţabil a obţinut vineri preşedinţia partidul conservator, în pofida apropierii sale de o Angela Merkel contestată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Annegret Kramp-Karrenbauer este numită cel maiadesea după iniţialele sale - ”AKK” -, iar de către criticii săi "Merkel 2", "Merkel bis" şi cu un pic şi mai mult dispreţ "Mini-Merkel", din cauza loialităţii sale faţă de cancelar, pe care îl înlocuieşte la conducetrea partidului.

Ea va avea de-acum de furcă la păstrarea coeziunii democrat-creştinilor din CDU, după ce a fost aleasă la conducerea mişcării doar cu o majoritate scurtă de 51,7% din voturi, în faţa unui opozant faţă de direcţia de centru a cancelarului, Friedrich Merz, care propovăduia un viraj la dreapta.

Prin această catolică în vârstă de 56 de ani, delegaţii CDU, un partid care a guvernat Germania timp de o jumătate de secol în ultimii 70 de ani, au, este adevărat, o anumită constinuitate. Această femeie cu părul tuns scurt îşi asumă per ansamblu moştenirea ”merkeliană”.

Kramp-Karrenbauer a exclus să repoziţioneze mişcarea de centru către dreapta dură, în speranţa de a recupera alegătorii conservatori ademeniţi de extrema dreaptă. Ea consideră mai pertinent să ”se lărgească centrul”, cu atât mai mult cu cât partidul pierde voturi şi în favoarea ecologiştilor.

”POT, VREAU ŞI VOI FI”

AKK şi Angela Merkel se întâlnesc şi ca stil. Cea din Saarland, la fel ca Merkel, nu are nimic care să amintească de o oratoare strălucitoare.

Însă ea este totodată ”mereu minuţios pregătită, foarte vie şi plină de încredere în ea”, subliniază ziarul berline Tagesspiegel.

Şi vrea să devină cancelar, o cale pe care i-o deschide preluarea preşedinţiei partidului.

O biografie apărută în octombrie, intitulată ”Pot, vreau şi voi fi” înşiră mărturii ale unor nume mari din CDU, care o văd foarte bine în această funcţie.

În plus, cea care a intrat în partid în urmă cu 40 de ani, are propria carieră şi propriile convingeri, după unii clar mai radicale decât cele ale modelului său, cu privire la subiecte de societate şi în politica migraţiei.

Ea a atacat căsătoria pentru toţi, legalizată de Guvernul Merkel, pe care o consideră o ”eroare”, fiind susceptibilă să deschidă calea ”altor revendicări precum un mariaj între rude sau mai multe persoane”.

Ea a pledat în favoarea unei expulzări imediate a oricărui refgiat găsit vinovat de fapte penale, inclusiv sirieni.

Născută la 9 august 1962, la Völklingen, ea a crescut într-o familie catolică tradiţională cu şase copii. Căsătorită de 34 de ani, ea are trei copii.

În schimb, Merkel este protestantă, divorţată, recăsătorită şi fără copii.

”GRETEL”

În urma unor studii de drept şi de ştiinţe politice, AKK intră în Guvernul din Saarland, unde urcă rapid în ierarhie, în timp ce soţul său se ocupă de creşterea copiilor.

Ea devine ministru, din 2000, pe rând, de Interne, al Muncii, al familiei, Sporturilor şi Justiţiei.

”Nu există sarcină pe care să nu i-o încredinţezi lui Annegret”, a lăudat-o şeful Guvernului local Peter Müller.

În 2011, ea preia conducerea acestui mic land situat la frontiera cu Franţa, unde este foarte populară, în egală măsură pentru simţul său al autoironiei.

În fiecare an, această fană a carnavalului intră pe scenă drept personajul "Gretel, menajera”, care ia în derâdere, în dialectul din Saarland, politica berlineză. Deloc stilul lui Merkel.

Ea a dobândit notorietate naţională abia în martie 2017, când a obţinut victoria, în alegeri locale foarte strânse, împotriva social-democraţilor.

Aproape un an mai târziu, ea ajunge la Berlin, în calitate de secretară generală a CDU.

Şi aici domină şi-i surprinde pe cei mai sceptici prin calităţile sale de conducere, scria recent ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, înainte să rezume ”Ea este mai general decât secretar”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.