Poliţia rusă a încheiat cercetările privind o posibilă evaziune comisă de fundaţia reputatului regizor Alexander Sokurov, înfiinţată pentru sprijinirea tinerilor cineaşti, după ce preşedintele Vladimir Putin ar fi intervenit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Posibilitatea începerii unei anchete în cazul unuia dintre cei mai cunoscuţi regizori ruşi a fost comparată cu actualul proces de evaziune în care este implicat regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov, considerat de susţinătorii acestuia un atac la libertatea artistică.

În vârstă de 67 de ani, Sokurov este cunoscut pentru filme ca „Russian Ark” (2002), care a fost filmat în Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg, „Faust”, premiat cu Leul de Aur la Veneţia în 2011, şi „Francofonia” (2015).

Poliţia din Sankt Petersburg a transmis vineri că au fost analizate şi verificate acuzaţiile de evaziune privind fundaţia lui Sokurov şi că a decis să nu înceapă urmărirea penală, după ce a fost constatată lipsa unei infracţiuni, scrie france24.com.

Verificările au fost făcute după ce o persoană a atras atenţia că fundaţia ar putea avea activităţi ilegale.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Vladimir Putin a fost informat cu privire la aceste verificări, însă nu a dat detalii despre reacţia preşedintelui rus.

Presa locală a citat surse care au spus că Putin a fost nemulţumit de asta şi că a cerut guvernatorului regiunii, Andrei Beglov, să intervină.

La rândul său, Beglov a spus că a cerut poliţiei „să acţioneze strict în limitele legii”, având în vedere „personalitatea marcantă şi contribuţia lui Sokurov adusă Rusiei şi Sankt Petersburgului”.

Alexander Sokurov, care se află spitalizat, a transmis printr-un mesaj publicat pe Facebook că verificările privind fundaţia sa au început în urmă cu mai multe luni şi s-au intensificat după ce un fost angajat a reclamat presupuse nereguli.

El a spus că serviciul secret FSB a fost implicat şi că telefonul îi era urmărit.

Sokurov a pus sub semnul întrebării acţiunile Rusiei în Ucraina şi tratamentul aplicat opozanţilor lui Putin, iar în 2016 l-a întrebat pe preşedinte de ce Rusia l-a închis pe regizorul Oleg Senţov sub acuzaţia de terorism.

În 2011, Sokurov a vorbit despre faptul că Putin l-a ajutat în ceea ce priveşte finanţarea filmului său „Faust”, în ciuda faptului că preşedintele „nu a fost niciodată un prieten al meu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.