Muzeul "J Paul Getty" din Los Angeles este obligat să restituie Italiei o statuie grecească veche de 2.000 de ani, aceasta fiind cea mai recentă decizie dintr-o lungă dispută în justiţie care a vizat opera de artă, scrie independent.co.uk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Victorious Youth", un bronz reprezentând un tânăr, datând din perioada 300 până în 100 î.H, este una dintre piesele-vedetă ale colecţiei de la Getty. 

O Curte italiană din Pesaro a decis returnarea statuii în 2010, în cadrul unei campanii a Italiei de a recupera antichităţile furate de pe teritoriul său şi vândute muzeelor şi colecţionarilor privaţi din toată lumea. 

Muzeul, situat în Los Angeles, a atacat hotărârea. 

Curtea de Casaţie din Italia a respins apelul definitiv la începutul săptămânii, potrivit agenţiei de presă ANSA. 

Muzeul Getty vrea să păstreze statuia, cunoscută ca Bronzul de la Getty, care a fost scoasă din mare de un pescar în 1964. 

Opera este atribuită sculptorului grec Lisip din secolul al IV-lea î.H. 

Muzeul a cumpărat-o cu 4 milioane de dolari în 1977 după o serie de achiziţii. Reprezentanţii instituţiei muzeale argumentează că Italia nu este îndreptăţită să pretindă opera de artă. 

"Curtea nu a oferit nicio explicaţie scrisă cu privire la motivele deciziei, mai ales că acum 50 de ani a susţinut, instanţa bănuiesc, că nu există dovezi că ar aparţine italienilor", a declarat pentru The Guardian vice-preşedintele comunicaţiilor Getty Lisa Lapin. 

Lapin a adăugat că bronzul "nu a făcut parte niciodată din moştenirea culturală a Italiei" şi că "o descoperire accidentală" a unui cetăţean italian nu schimbă această evidenţă. 

Oficialităţile italiene au spus că statuia a fost scoasă ilegal din Italia şi sunt determinaţi să o recupereze. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.