Doina Gradea, Preşedinte-Director General al TVR, a declarat la finalul audierii de marţi din Comisia pentru cultură din Cameră că este de datoria instituţiei să dea în judecată publicaţiile care nu au dezvăluit sursele în cazul difuzării sumelor cheltuite de televiziunea publică pentru ediţia de anul acesta a festivalului Cerbul de Aur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunea Română a anunţat săptămâna trecută, într-o notificare privind difuzarea informaţiilor cu caracter confidenţial din contractele comerciale încheiate de SRTv, că va face o anchetă administrativă complexă şi că va cere celor care au publicat sumele cheltuite pentru festivalul Cerbul de Aur 2018 să îşi dezvăluie sursele.

„Este de datoria noastră să nu avem implicaţii legale, să ştim exact cine a furnizat aceste informaţii - sunt sigură că nu sunt din interiorul TVR, că nu ar fi putut să facă nimeni. În plus, nu sunt reale sumele. Este normal ca în momentul în care îţi cer daune financiare să dai în judecată, la rândul tău, dacă nu sunt publicate sursele”, a declarat Gradea la finalul audierii.

În faţa deputaţilor din Comisia pentru cultură ea a mai declarat: „Eu înţeleg declaraţiile politice, pentru că au rolul lor, pot să răspund în faţa autorităţilor despre felul în care am acţionat. Sunt foarte mândră. Sunt foarte mândră că sunt în TVR”.

Preşedintele comisiei, Gigel Ştirbu, a punctat: „Eu v-am făcut o laudatio când aţi fost aici, la audiere, înainte de a fi numită. Nici măcar cunoscându-vă. Cunoscând background-ul dumneavoastră, am avut încredere. V-am dat votul, când aţi fost validată preşedinte al CA şi al TVR, crezând că tot ce s-a întâmplat până acum în TVR se va încheia. Că veţi veni cu o altă optică. Apărând în presă tot felul de situaţii, suntem obligaţi să luăm atitudine. Nu facem declaraţii politice. Poate unii colegi mai efervescenţi, dar vrem să eliminăm orice suspiciune în privinţa Societăţii”.

El a precizat că, în ultimele două luni - septembrie si octombrie, TVR s-a clasat pe locul al nouălea în audienţe, citând cifre furnizate de Kantar Media. „Pe 1 Decembrie a fost singura televiziune care a transmis integral, din acest motiv a fost şi în frunte”.

Legat de anexa cu cheltuielile de la festivalul Cerbul de Aur, Ştirbu a întrebat: „Cei doi prezentatori au primit 70.000 de euro pentru câteva zile. Tot din SEAP s-a întâmplat şi asta? E adevărată suma? Dacă doi oameni au luat 70.000 de euro de la televiziunea publică, ar trebui să ne angajăm la TVR. E în dezavantajul instituţiei dacă rămâne această informaţie aşa în spaţiul public. TVR-ul o ţine de 12 ani asa. Va veni raportul de activitate, primăvara viitoare...”

Gradea a mai spus că „în contractul colectiv de muncă, în niciun caz nu suntem la salariul minim pe economie. Salariul cel mai mic dn TVR este de peste 2.000 de lei net”.

Întrebată despre autenticitatea listei apărută în presă cu sumele cheltuite pentru Cerbul de Aur, ea a spus: „Noi ţinem contabilitatea în lei. Nu este o situaţie făcută de noi, oficială. Pe străini, da, îi plătim în valută. Anumite lucruri nu pot fi puse pe SEAP/ SICAP. respectând legea şi regulamentele am făcut toate lucrurile legal. Şi când am stabilit cine va veni să cânte. Noi nu ne pricepem. Bugetul a fost aprobat de Ministerul de Finanţe. Nu ştiu exact care au fost plăţile făcute pentru aceşti doi prezentatori, dar pot să vă spun că a fost agreat cu MCIN ce plăţi facem. A fost un buget de la TVR din surse proprii, adică din publicitate. În afară de milionul de euro de la minister, restul de bani au provenit din publicitate, sponsorizări şi vânzare de bilete”.

PDG a susţinut că „în termeni de management de televiziune, deciziile au fost luate tot timpul respectând prevederile legale. În plus, trebuie să ţinem cont de piaţa din acest moment”.

Alexandru Dumitrescu, consilier departament de management, şi Alexandru Sasu, coordonator cu atribuţii de producător general, au însoţit-o pe Doina Gradea la audierea din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Sasu, care a fost preşedinte al TVR în perioada 2007-2010, a spus: „Nu am avut niciun amestec, dar ce s-a întâmplat va avea un prejudiciu asupra TVR. Toate sunt confidenţiale, iar oamenii aceia nu vor mai lucra cu televiziunea care face public sumele pe care le-au luat. Dacă se află că au lucrat cu TVR pentru mai puţin bani, îşi strică preţul pe piaţă. Şi, de aceea, cred ca nu e din interior, ci de afară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.