Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor, la pregătire, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia, subliniind că este necesar ca Ucraina să-şi consolideze apărarea cu scopul de a contracara o ameninţare a unei invazii ruse, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kremlinul a denunţat anunţul şefului statului ucrainean drept o încercare ”absurdă” de a escalada tensiunile.

Relaţiile tensionate între cei doi vecini s-au tensionat şi mai mult în urma unui incident, la 25 noiembrie, în care Paza de Coastă rusă a deschis focul şi a imobilizat trei nave militare ucrainene pe ale căror echipaje le-a luat prizoniere în largul Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Poroşenko a decretat legea marţială pe o perioadă de 30 de zile în zece regiuni din ţară. Pe perioada legii marţiale, autorităţile ucrainene au interzis intrarea în ţară a tuturor bărbaţilor ruşi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 60 de ani, o măsură menită să împiedice Rusia să destabilizeze şi mai mult ţara potrivit şefului statului.

Preşedintele ucrainean a anunţat luni că unii rezervişti vor fi mobilizaţi la antrenamente, în cadrul legii marţiale, şi că unele unităţi militare urmează să fie redesfăşurate, cu scopul de a consolida apărarea ţării.

”Ucraina ia măsuri împotriva ameninţării unei invazii ruse la scară largă”, a subliniat Poroşenko.

Liderul de la Kiev a acuzat duminică Rusia că a mobilizat un număr important de militarii la frontiera cu Ucraina, iar Kremlinul de intenţia de a intra pe teritoriul ucrainean. De asemenea, ucrainenii i-au acuzat pe ruşi de impunerea unei blocade porturilor ucrainene la Marea Azov.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile lui Poroşenko drept o ”încercare absurdă de a provoca tensiuni”.

”Acuzaţiile formulate împotriva Rusiei nu au nicio bază”, a apreciat el.

Peskov a respins şi acuzaţiile ucrainene potrivit cărora Rusia blochează traficul către şi dinspre porturi ucrainene la Marea Azov, afirmând că navigaţia a continuat în mod normal, cu excepţia unor întreruperi din cauza unor condiţii meteorologice nefavorabile.

Războiul sângeros din estul Ucrainei între separatişti proruşi şi forţe ucrainene au afectat economia ucraineană, reducând fluxul mărfurilor  prin porturile ucrainene Mariupol şi Berdiansk, la Marea Azov. Incidentul armat naval de la sfârşitul lunii trecute a intensificat şi mai mult aceste tensiuni.

Vitali Singur, un muncitor portuar la Berdiansk, a declarat că traficul navelor a scăzut în mod semnificativ.

Poroşenko a îndemnat în weekend Germania şi alţi aliaţi din Occident să-şi consolideze prezenţa navală la Marea Neagră, pentru a ajuta Ucraina să descurajeze noi agresiuni ruse.

Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Anatolii Petrenko a anunţat că Kievul discută cu parteneri din Occident în vederea unei reacţii faţă de ”acţiunile de escaladare” ruse.

În toiul acestor tensiuni, armata rusă a anunţat că forţele ruse din crimeea efectuează exerciţii implicând sisteme de rachete antinavă cu rază lungă de acţiune de tip Bal şi Bastion.

În cursul incidentului de la 25 noiembrie, trei nave aparţinând Marinei ucrainene  care voiau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov au fost blocate de Paza de Coastă rusă, în apropierea Strâmtorii Kerci, situată între Rusia şi Crimeea anexată. După mai multe ore tensionate de manvere, ruşii au deschis focul, au confiscat navele ucrainene şi i-au luat prozonieri pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora.

Marinarii ucraineni, plasaţi în arest preventiv pe o perioadăde două luni, pe timpul anchetei cu privire la incident, au fost inculpaţi.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de provocarea incidentului, care a tensionat şi mai mult relaţiile lor deja tensionate în 2014, în urma anexării Crimeei şi susţinerii ruse a rebelilor proruşi în războiul din estul Ucrainei.

Ucraina subliniază că navele sale operau în conformitate cu un tratat din 2003 cu Rusia privind libera navigaţie a vaselor ambelor ţări în Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci.

Rusia insistă însă că navele ucrainene au intrat în apele sale fără permisiune.

Parlamentul ucrainean urmează să analizeze săptămâna aceasta un decret prezidenţial care blochează prelungirea unui tratat de prietenie, un gest simbolic.

Poroşenko a declarat că a încercat să discute la telefon cu Putin despre incidentul armat, dar Kremlinul a refuzat.

Peskov a declarat luni că ”nu este plănuită vreo astfel de conversaţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.