Un omagiu naţional de o săptămână al lui George Herbert Walker Bush, fostul preşedinte american decedat vineri la vârsta de 94 de ani, începe luni, prin transferul sicriului acestuia din Texas, la bordul avionului prezidenţial, împrumutat de Donald Trump în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La fel ca Gerald Ford (2006), Ronald Reagan (2004) sau Richard Nixon (1994) înaintea sa, al 41-lea preşedinte american va fi înmormântat după protocolul funeraliilor de stat, organizate cu o precizie militară de către forţa Pentagonului însărcinată cu protecţia capitalei.

Republicanul George H. W. Bush a anunţat că nu a votat cu Donald Trump în 2016, însă actualul locatar al Casei Albe intenţionează să-i acorde toate onorurile. El a cerut ca Boeingul 747 prezidenţial - numit Air Force One atunci când preşedintele se află la bord - să se ducă să aducă sicriul din Texas la Washington.

George W. Bush, fiul mai mare al preşedintelui defunct şi al 43-lea preşedinte american, dar şi rude urmează să călătorească la bordul avionului prezidenţial, împreună cu câinele care-l asista pe preşedintele defunct, labradorul Sully.

Sicriul urmează să fie expus în capela de sub cupola Capitoliului începând de luni seara. O gardă de onoare-l va veghea în permanenţă, timp de peste 37 de ore, zi şi noapte.

Miercuri - ziua doliului naţional, funeraliile vor avea loc în Catedrala naţională, la Washington, la fel ca pentru Eisenhower, Reagan şi Ford. Preşedintele Trump va fi prezent, la fel ca Michelle Obama, care a anunţat că îşi amână vizita de promovare a cărţii în Europa, sau fostul premier canadian Brian Mulroney, care va susţine un elogiu funebru, potrivit site-ului Politico.

Lista demnitarilor străini nu a fost anunţată încă.

După aceea defunctul se va întoarce acasă, în Texas. După altă ceremonie funarară, la biserica episcopaliană St. Martin, la Houston, un tren ca conduce sicriul în campusul Universităţii A&M din texas, unde se află Biblioteca Prezidenţială George Bush, în spatele căreia va fi înmormântat alături de Barbara, soţia sa decedată în aprilie, şi de Robin, fiul lor mort de leucemie la vârsta de trei ani.

ULTIMELE CUVINTE

”El nu era pregătit să moară atunci când a decedat Barbara”, a povestit duminică, la CNN, cel mai bun prieten al său, James Baker, care a fost secretarul său de Stat.

Nonagenarul, care suferea de o formă a maladiei Parkinson, a vrut să petreacă vara în Maine, la  Kennebunkport, aşa cum obişnuia. ”Dar când s-a întors la Houston, era mai mult sau mai puţin pregătit să plece. Calitatea vieţii sale se deteriorase mult”.

Vineri dimineaţa, James Baker l-a vizitat. ”unde ne ducem, Bake?”, l-a întrebat fostul preşedinte. ”La cer”, i-a răspuns el.

”Bine acolo vreau să mă duc”.

Ultimele sale cuvinte au fost adresate fiului său mai mare, George W. Bush, contactat la telefon. ”Te iubesc, tată, ne vom revedea în paradis”, i-ar fi spus el, potrivit lui James Baker. "Şi eu te iubesc”, i-a răspuns tatăl după care s-a stins.

RĂZBOIUL DE LA GOLF

”Era probabil cel mai bun preşedinte cu un singur mandat”, a declarat James Baker, punând degetul pe eşacul central al vieţii fostului preşedinte - înfrângerea sa în alegerile din 1992, în faţa lui Bill Clinton.

Prietenii săi insistau în acest weekend asupra bilanţului politicii externe. În patru ani de mandat (ianuarie 1989-ianuarie 1993), preşedintele Bush a trăit căderea Zidului Berlinului (noiembrie 1989) şi prăbuşirea Uniunii Sovietice (1991). El a negociat Acordul de liber-schimb nord-american, semnat de succesoul său, şi două tratate de reducere a armamentului nuclear.

Tot el l-a scos pe Saddam Hussein din Kuwait în 1990, refuznd însă să se ducă la bagdad pentru a-l răsturna pe dictator de la putere.

”El a făcut din acesta un conflict precis, în timp şi paţiu, acesta este motivul din cauza căruia a obţinut tot sprijinul de care avea nevoie”, a declarat la ABC Colin Powell, care era la acea vreme comandantul Statului Major Interarme, amintind că aproximativ 30 de ţări au intrat în coaliţie.

”După operaţiunea «Furtună în Deşert», are a fost un mare succes, americanii erau fericiţi. Ei nu credeau că armata lor putea să fie atât de bună”, a continuat fostul general.

Acest război rămâne în memoria americanilor ca ultimul câştigat de Statele Unite.

La College Station, studenţi care nu se născuseră când George H. W. Bush pleca de la putere, defilau în acest weekend prin Biblioteca Prezidenţială. Un priveghi a fost organizat aici sâmbătă seara. ”Sursa întregii noastre inspiraţii este ceea ce a făcut el”, declara Chris Griffin, unul dintre aceşti studenţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.