Cartea „P is for Pterodactyl”, autointitulată „cel mai prost abecedar din toate timpurile”, se află pe lista New York Times a celor mai bine vândute volume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„P is for Pterodactyl” (P vine de la pterodactil, n.r.) este o carte ilustrată care arată copiilor că litera A poate veni de la cuvântul „apple” (măr, n.r.) şi, la fel de bine, de la „aisle” (pasaj, n.r.).

Concepută de Raj Haldar, cunoscut drept rapperul Lushlife, şi de programatorul Chris Carpenter, „P is for Pterodactyl” a fost publicată de Sourcebooks din SUA pe 13 noiembrie. Primul tiraj a fost de 10.000 de exemplare, iar acesta a fost epuizat în scurt timp. Editura a anunţat, potrivit The Guardian, că peste 100.000 de comenzi au fost făcute şi aşteaptă ca un al doilea tiraj de 210.000 de copii să apară.

Cerere există şi în Marea Britanie, unde au fost comandate iniţial peste 3.000 de exemplare, iar alte 10.000 au fost cerute într-o singură zi.

Cartea s-a clasat pe locul al optulea în lista actuală întocmită de New York Times a celor mai bine vândute volume.

Haldar şi Carpenter au venit cu această idee după ce au luat prânzul cu un prieten al cărui copil a adus câteva cartoline cu litere din alfabet. „Fiecare literă avea corespondent un fel de mâncare, un ingredient şi le citeam cu voce tare. Am ajuns la Q, iar Q venea de la quinoa. Am râs pe seama foneticii, în plus, nu am ştiut de quinoa până la vârsta de 25 de ani. Am glumit pe seama acestui lucrur şi am început să vorbim despre cum ar fi şi mai prostesc ca întreg alfabetul să depindă de litere mute”, a povestit Haldar, care s-a arătat entuziasmat de succesul volumului lor.

Cei doi au găsit cuvinte precum „gnomes”, „knights” şi „czar”, iar ilustratoarea Maria Tina Beddia s-a alăturat proiectului. Ei au găsit un editor la Sourcebooks, unde directorul editorial Kelly Barrales-Saylor a considerat conceptul „o abordare complet proaspătă”.

Litera D le-a dat bătăi de cap celor doi. „În limba engleză există un singur cuvânt care începe cu D mut. Trebuie să luaţi cartea pentru a afla care este”, a completat Haldar.

Preferatul lui este „T de la Tsunami” şi spune că este bucuros că această carte nu a subestimat interesul copiilor. 

Mai multe exemplare ale „P is for Pterodactyl” urmează să apară în luna decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.