Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a vizitat Arcul de Triumf duminică, după ce unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Franţei a fost vandalizat de protestatari, guvernul francez luând în considerare declararea stării de urgenţă, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imediat după ce s-a întors de la summit-ul G20 din Argentina, Macron a vizitat Arcul de Triumf şi bulevardele din apropiere, unde au fost incendiate maşini şi au fost sparte magazine de lux, sâmbătă seară, de către protestatari din mişcarea „vestelor galbene”.

Imaginile transmise de televiziuni arată interiorul Arcului vandalizat, iar o statuie a lui Marianne, un simbol al Republicii Franceze, a fost distrusă, pereţii din exterior fiind plini de graffiti cu mesaje anticapitaliste sau care cer demisia lui Macron.

Macron, protejat de echipaje de securitate, a stat de vorbă cu poliţiştii şi cu pompierii prezenţi pe unul dintre bulevardele din apropierea Champs Elysees, cei mai mulţi dintre trecători huiduindu-l, printre care se aflau şi protestatari din mişcarea „vestelor galbene” care au scandat „Macron, demisia!”.

Între timp, muncitorii din districtul central al Parisului au început să cureţe Arcul de Triumf.

„Trebuie să ne gândim ce măsuri putem lua pentru ca aceste incidente să nu se repete”, a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al guvernului.

Macron a convocat, duminică, o reuniune de urgenţă la Palatul Elysée, la care vor fi prezenţi premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne, Christophe Castaner, şi ”serviciile competente”, pentru a găsi o soluţie, după violenţele extreme din ultimele zile de la protestele ”vestelor galbene”. Mai multe grupuri de bărbaţi tineri, având feţele acoperite, unii dintre ei înarmaţi cu bâte şi topoare, au creat haos pe străzile din centrul Parisului sâmbătă, dând foc la mai multe maşini şi clădiri. Poliţia a precizat că printre cei 5.000 de protestatari din mişcarea „vestelor galbene” s-au infiltrat şi câteva sute de extremişti de stânga şi de dreapta. De asemenea, autorităţile au informat că 205 persoane au fost arestate, iar cel puţin 92 au fost rănite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.