Parada militară de la Arcul de Triumf a început, la eveniment asistând mii de oameni. În tribuna oficială sunt preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, miniştri, parlamentari, alţi oficiali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Ziua Naţională este sărbătorită în toate marile oraşe.

”La Cluj, şi acum, şi pentru viitor să fim un oraş magnet pentru prosperitate, un model al artei de a trăi împreună, de a construi împreună pentru comunitate”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în discursul rostit la manifestările din Cluj, unde va avea loc şi o paradă militară.

Şi la Iaşi are loc o paradă militară.

În Capitala Unirii, Alba Iulia, au loc manifestări întreaga zi, fiind aşteptaţi 100.000 de oameni.

Parada militară de la Constanţa a început la ora 11.00, iar cei prezenţi pot urmări defilarea detaşamentelor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului Afacerilor Interne, iar în premieră participă şi Forţele Aeriene Române şi Canadiene.

Şi la Sibiu, oamenii s-au strâns pentru a urmări parada.

UPDATE: La finalul paradei militare de la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a mers în mulţime, dând mâna cu numeroşi oameni cărora le-a transmis ”La mulţi ani şi sănătate!”.

UPDATE: La Bucureşti, la trecerea maşinilor Jandarmeriei pe sub Arcul de Triumf, din mulţime s-au auzit huiduieli şi s-a strigat ”Ruşine!”

CITEȘTE ȘI Patru persoane care au avut altercaţii verbale cu alţi participanţi la parada de la Arcul de Triumf, duse la secţia de poliţie şi sancţionate

„Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, s-a strigat şi la trecerea unui detaşament de scutieri.

Fostul premier Dacian Cioloş asistă din mulţime la paradă, alături de membri USR, RO+ şi Rezist.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

La sosire, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu onoruri militare, după care a fost interpretat imnul de stat.

Apoi preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori la baza Arcului de Triumf. A urmat un moment de reculegere pentru eroii neamului.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prin faţa spectatorilor vor trece aproximativ 4.000 de militari şi specialişti, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Între aceştia vor fi şi aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere: Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Anul acesta, în premieră, parada militară naţională este deschisă de aviaţia militară. Dispozitivul de zbor va fi deschis de o formaţie de elicoptere, în frunte cu un elicopter din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, purtând drapelul naţional.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Potrivit estimărilor, 30.000 de români vor veni să vadă parada din Bucureşti, iar după încheierea acesteia MAI va organiza în Parcul Herăstrău (intrare Pavilion H) o expoziţie de mijloace tehnice, acompaniată de un concert de muzică de fanfară.

La Alba Iulia, ceremonia militară va începe la ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la aceasta urmând să participe aproximativ 1.600 de militari şi specialişti, cu 150 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari şi tehnică ale armatei poloneze.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pe timpul ceremoniilor din Bucureşti şi Alba Iulia vor fi executate câte 21 de salve de tun. 

Activităţi similare au loc în marile garnizoane din ţară, cu participarea reprezentanţilor Armatei României, precum şi în teatrele de operaţii în care se află în misiune militari români. De 1 Decembrie, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Astfel, potrivit MAI, de 1 Decembrie, la nivel naţional sunt anunţate aproximativ 450 de manifestări publice la care se preconizează participarea a peste 550.000 de persoane.

Pentru desfăşurarea în condiţii de ordine şi siguranţă publică a manifestărilor şi pentru a putea interveni în cazul unor situaţii de urgenţă în sprijinul populaţiei, sunt mobilizaţi aproximativ 29.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti. Poliţiştii rutieri vor fluidiza traficul şi vor îndruma şoferii spre rutele ocolitoare în cazul impunerii unor restricţii de circulaţie.

De altfel, în minivacanţa de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, structurile MAI au mobilizat efective suplimentare, media zilnică fiind de aproximativ 26.000 de angajaţi. O atenţie deosebită va fi acordată staţiunilor turistice, drumurilor naţionale şi autostrăzilor care sunt foarte circulate în astfel de perioade.

Poliţia Română acţionează, la nivel naţional, zilnic, cu aproximativ 9.000 de poliţişti şi aproape 4.000 de autospeciale, în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona desfăşurării manifestărilor publice. De asemenea, în jur de 3.500 de patrule de siguranţă publică acţionează pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Aproape 2.000 de poliţiştii rutieri sunt în dispozitiv, cu aproximativ 300 de aparate radar, pe principalele drumuri naţionale, dar şi în staţiunile turistice, în zonele de agrement şi în punctele cu risc ridicat de accidente rutiere. De asemenea, ei instituie, în funcţie de situaţie, restricţii ale traficului rutier pe rutele ce converg spre zonele de desfăşurare a evenimentelor.

În această minivacanţă, sunt la datorie, zilnic, peste 5.000 de pompieri. De asemenea, la nivel naţional sunt disponibile 414 echipaje de asistenţă medicală de urgenţă, prim-ajutor calificat şi descarcerare, 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple şi 114 echipaje de descarcerare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.