Iluminatul festiv al Capitalei a fost aprins, vineri seară, de doi elevi olimpici de gimnaziu, în prezenţa a mii de bucureşteni. Peste 9 milioane de beculeţe de tip led împodobesc oraşul, o serie de elemente decorative fiind unicat, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Iluminatul festiv al Capitalei a fost aprins, vineri seară, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun din acest an.
 
La momentul festiv au participat mii de bucureşteni, iar butonul a fost apăsat de doi elevi olimpici de gimnaziu, o faţă şi un băiat. Unul dintre ei a câştigat locul 1 la Olimpiada Naţională de Franceză, iar cel de-al doilea locul 1 la Olimpiadă Naţională de Matematică. 
 
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
 
În acest an, iluminatul festiv este dedicat Centenarului Marii Uniri, multe dintre elementele decorative sărbătorind acest moment. Astfel, au fost concepute şi create elemente ornamentale inspirate din opere de artă ale marilor artişti români. Din totalul de peste 7.000 de elemente decorative, 800 sunt unicat, specifice "Centenarului Marii Uniri". Un exemplu este "Coloana Infinitului", sculptură a lui Constantin Brâncuşi, care măsoară 12 metri înălţime, are o greutate de 110 kilograme şi este montată la kilometrul 0 al Capitalei, în Piaţa Universităţii. 
  
Un alt element tradiţional îl reprezintă femeile cu tulnic (figurine unicat, de 3,5 metri înălţime, pictate manual), figurine de 3 metri reprezentând perechi de dansatori în horă, îmbrăcaţi în straie populare, precum şi elemente care amintesc de Regalitate.
 
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
 
Potrivit Companiei Municipale Iluminat Public Bucureşti, au fost montate aproximativ 9 milioane de beculeţe de tip led, cu 6 milioane mai multe decât în anii precedenţi. Sunt peste 700.000 de şiruri luminoase care, desfăşurate, au o lungime de 845 de kilometri. Traseul iluminatului festiv însumează peste 40 de kilometri de bulevarde şi străzi secundare, cuprinzând 72 de locaţii din Bucureşti. 
 
Târgul de Crăziun din Bucureşti va rămâne deschis până în 26 decembrie şi va putea fi vizitat între orele 10.00 şi 22.00. 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.