Guvernul şi patronatele din construcţii au semnat joi un acord prin care sectorul construcţiilor este declarat prioritar pe următorii 10 ani, salariul minim brut lunar în domeniu este stabilit la 3000 de lei, iar taxele datorate de angajtor pentru forţa de muncă sunt eliminate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acordul între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor  Societăţiilor din Construcţii, care are scopul să susţină dezvoltarea sectorului construcţiilor în România, a fost aprobat astăzi, prin memorandum, în şedinţa solemnă a Guvernului, desfăşurată la Alba Iulia. Acordul a fost semnat la sfârşitul şedinţei de premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Federaţiei Patronatelor  Societăţiilor din Construcţii, Valentin Petrescu. Guvernul are în vedere măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, ţinând seama de faptul că sectorul construcţiilor este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare şi că această activitate este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private", transmite Executivul.

Conform documentului, sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani.

Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forţa de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 euro.

Va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.

În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecţiona legislaţia privind achiziţiile publice.

O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene şi pentru contractele de interes naţional, şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

În sprijinul finanţării sectorului de construcţii se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de  80% şi a firmelor de construcţii, cu 20%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.