O statuie din bronz a Reginei Maria, prima din afara graniţelor României, va fi amplasată la Ashford în Marea Britanie, locul său de naştere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Cultural Român va amplasa, în oraşul Ashford din Marea Britanie, un monument dedicat Reginei Maria, figură emblematică pentru istoria României.

Statuia va fi inaugurată pe 12 decembrie, când va avea loc o ceremonie la care vor fi prezenţi, alături de preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, precum şi ai Caselor Regale ale Marii Britanii şi României, Gerry Clarkson CBE, preşedintele Consiliului Local Ashford, oficialităţi de rang înalt din România şi Marea Britanie.

Statuia va reprezenta un reper cu valoare istorică, simbolică şi estetică pentru oraş, în contextul în care Regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a oraşului.

Ca urmare a câştigării concursului demarat de ICR în vara acestui an, opera amplasată în oraşul Eastwell Manor este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

„De obicei caut să fiu şi atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări, ca să-l  simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel şi în cazul acestei statui. Ştim cu toţii cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat şi mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, în care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă şi i se potriveşte perfect, dar, ca şi coroana, este foarte grea. Însă, scria Regina Maria, «pentru poporul meu, care mă ştie dârză şi ambiţioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc»”, a transmis sculptorul Valentin Duicu.

Realizată din bronz şi cu o înălţime de 2,2 metri, statuia va fi amplasată în Elwick Square, spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.